Rijden op zonne-energie

Zonneauto's gaan racen door Marokko

07 mei 2021 15:01 Aangepast: 07 mei 2021 16:19
Solar Team Twente werkt nog aan de nieuwe zonneauto met drie wielen Beeld © Andreas Kajim

Studententeams uit Twente en Groningen hebben een alternatief gevonden voor de afgelaste race in Australië met auto's die op zonne-energie rijden.

De Twentse en Groningse studententeams hebben zich ingeschreven voor de Morocco Solar Challenge, die in oktober plaatsvindt. De Morocco Solar Challenge begint in de Marokkaanse havenstad Agadir. Daarna gaan de zonneauto's langs het Atlasgebergte en door een deel van de Sahara terug naar de finish in Agadir, een tocht van ruim 2500 kilometer.

Het Vattenfall Solar Team uit Delft, dat bij de tweejaarlijkse zonneautorace in Australië regelmatig meedoet om de zege, wil ook meedoen in Marokko, maar moet daar nog wat laatste dingen voor regelen, laat een woordvoerder weten.

Het zonneteam uit Eindhoven bouwt een volledig nieuw conceptvoertuig en wil daarmee in september rondrijden door Europa. Aan races doen de Brabantse studenten niet mee.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse zonneauto Lightyear One krijgt banden van Bridgestone

Zonnerace in Australië afgelast

De race in Australië, de World Solar Challenge, werd afgelast omdat de organisatoren niet genoeg deelnemers konden ontvangen. Australië heeft de grenzen gesloten om het coronavirus buiten de deur te houden. Die zonnerace wordt vaak door Nederlandse teams gewonnen. De wedstrijd zou op 22 oktober beginnen in het noordelijke Darwin en ongeveer een week later zouden de auto's finishen in Adelaide.

Het Twentse team presenteerde onlangs het eerste ontwerp van zijn nieuwe zonneauto, die pijlvormig wordt en drie wielen heeft.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Twentse studenten bouwen zonneauto ondanks afgelaste race

Bright blok

Volg Bright ook op:

Instagram en TikTok

Twitter en Facebook

Discord en Spotify

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van