Ga naar de inhoud
Fooienpot

Twitter komt met fooisysteem, meteen privacyzorgen

Beeld © getty

Twitter test een ingebouwd fooisysteem waarmee Twitter-gebruikers geld naar hun favoriete accounts kunnen sturen. Er waren meteen privacyproblemen met de PayPal-betalingen.

Na geruchten eerder dit jaar is Twitter nu begonnen met een openbare test van zijn fooisysteem. Fooien zijn beschikbaar voor Engelstalige gebruikers op Android en iOS. De functie werkt met een nieuwe betaalknop op het profiel van gebruikers, naast de knop voor een privébericht. Een druk op die knop laat gebruikers geld naar dat account sturen via diensten als Bandcamp, Cash App, Patreon, PayPal, en Venmo.

Nog niet iedereen kan de fooienknop aanzetten voor zijn of haar eigen account. De functie is beperkt tot journalisten, experts, non-profits en andere makers. Die kunnen zelf kiezen of zij de de knop op hun account willen plaatsen, en via welke betaalsystemen zij een fooi zouden willen krijgen. De volledige fooi gaat naar de ontvanger, Twitter houdt geen commissie in.

Twitter
Lees ook:
Twitter waarschuwt vanaf nu gebruikers die 'vervelende taal' uitslaan

Problemen met fooi via PayPal

Er zijn direct problemen met de betaalfunctie. Als gebruikers iemand via PayPal een fooi sturen, krijgt de ontvanger het volledige adres van de fooiengever te zien, merkte hacker Rachel Tobac op. Twitter-producthoofd Kayvon Beykpour licht toe dat het tonen van het adres van de betaler een PayPal-functie is, die Twitter niet kan aanpassen. "We zullen een waarschuwing toevoegen voor gebruikers die via PayPal een fooi willen geven, zodat ze hiervan op de hoogte zijn", aldus het Twitter-producthoofd.

Een ander potentieel probleem met fooien via PayPal is de terugvorderingsoptie, merkt veiligheidsexpert Marcus Hutchins op. Gebruikers kunnen een fooi die zij gegeven hebben naderhand betwisten. De kosten voor het terugvorderen voor het geld worden dan verhaald op de ontvanger: 20 dollar. Met gestolen accounts kan dat op grote schaal oplopen tot grote bedragen, een manier om iemand enorm te benadelen.

Twitter
Lees ook:
Twitter koopt betaalde dienst die reclame op nieuwssites blokkeert

Bekijk ook:

08:06
Bright blok

Volg Bright voor meer tech:

Luister onze podcast

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook