Ga naar de inhoud
Bright Review

Slimme tandenborstel van Huawei: top, maar niet slim

De Lebooo Smart Sonic tandenborstel van Huawei is met afstand de fijnste tandenborstel die Bright-redacteur Bram van Dijk ooit heeft gebruikt. Maar zonder het 'smart'-deel kan hij ook wel leven.

De slimme tandenborstel is al een tijdje onder ons, in 2016 hadden we er al een video over, maar tot nu toe is-ie nog niet doorgebroken bij het grote publiek. Huawei verkoopt sinds kort de Lebooo Smart Sonic tandenborstel in de Nederlandse webshop. Deze borstel gaat 90 dagen mee zonder op te laden en werkt samen met de gezondheidsapp van Huawei om inzichtelijk te krijgen waar je goed aan het poetsen bent en waar je meer aandacht aan moet geven. Na elke poetsbeurt krijg je zelfs een poetsscore.

Waar is de app?

Maar dan moet je wel eerst de app kunnen vinden. In de Google Play Store staat wel de benodigde Huawei AI Live-app, maar na een tijd proberen lukte het me niet om de tandenborstel toe te voegen aan deze app. Het bleek dat dit nog een oude versie van de app is. Door Amerikaanse sancties mag Huawei niet of nauwelijks meer samenwerken met Amerikaanse bedrijven, waardoor de app niet meer geüpdatet wordt. 

Daarom moet je de app downloaden via een site van Huawei, maar dit kan alleen als je in de instellingen van je Android-smartphone toestaat dat je apps van derden installeert. Op iOS heb ik niet eens geprobeerd om de tandenborstel te connecten, omdat de kans dat het daar wél werkt met de huidige app die 1,8 ster krijgt, me bijzonder klein lijkt.

Maar goed, eenmaal de app met een omweg geïnstalleerd, werd de tandenborstel wel direct gevonden en kon ik van start. De tandenborstel werkt overigens ook prima zonder connectie met de app.

Heerlijke tandenborstel

Als iemand die de klassieke Oral-B elektrische tandenborstel gewend is, met de ronde borstel en het lage gebrom, was het een sensatie om de sonische tandenborstel van Lebooo in de mond te stoppen. Sonische tandenborstels trillen veel sneller dan klassieke tandenborstels en dat zorgt voor een indringender gevoel tijdens het poetsen en een hoger drone-achtig geluid. Het was even wennen, maar uiteindelijk voelt het fijn.

Ik heb ook echt het idee dat het mijn gebit veel beter schoonmaakt. Waar bij de klassieke tandenborstel mijn tanden na het poetsen aan de voorzijde nog ruw aanvoelden, voelen ze nu keurig glad. Een ander voordeel: bij deze tandenborstel ontsnapt er bij mij geen vloeistof uit mijn mond die via de steel naar mijn hand druipt, terwijl me dat hiervoor wel steeds gebeurde. Helemaal fijn is de accuduur: 90 dagen zonder op te laden.

Poetscoach

Dan nu het slimme gedeelte: het is de bedoeling dat je gaat poetsen met je telefoon in de hand. Op de app zie je op een illustratie van een gebit het gebied waar je dan moet poetsen. Omdat het je gebit niet alleen verdeelt in voor-, boven- en achterzijde, maar ook in links, midden en rechts, moet je best doorwerken om bij te blijven.

Dat is de hoofdreden dat het 'slimme' me nooit gegrepen heeft. Ik heb het geprobeerd om keurig te luisteren naar de vervelende stem in de app, maar ik voelde me opgejaagd en had het idee dat ik soms gedeeltes oversloeg omdat ik weer door moest. De tandenborstel herkent namelijk niet waar je aan het poetsen bent, je moet dus nauwlettend het opgedragen schema volgen, anders werkt het niet meer. De uiteindelijke poetsscore reflecteerde meestal niet het gevoel wat ik had over de poetssessie. 

Daar komt bij dat ik mijn smartphone niet mee naar bed neem en ook niet naar de badkamer. Ik wil graag smartphoneloos door het leven het laatste half uurtje voordat ik ga slapen. De poetsscore wordt ook bijgehouden als je de app niet paraat hebt, maar dan moet je zelf denken aan het synchroniseren van je tandenborstel en dat vergat ik al snel. Ook ben ik weer op mijn eigen ‘op gevoel’-wijze gaan tandenpoetsen, waarbij ik soms langer blijf hangen bij de ene plek als ik denk dat dat mogelijk is.

Extra opties

Toch zijn er wel wat features van deze slimme tandenborstel waar ik liever niet meer zonder wil. Zo kan je via de app de instellingen aanpassen en heb ik de poetsduur verschoven van 2 naar 2,5 minuut. Ook heb ik ‘anti-splash’ aangezet, waardoor de tandenborstel stopt met hard trillen als hij geen tegendruk voelt. De vijf verschillende poetsmodi zijn ook in te stellen zonder de app. Ze voelen inderdaad erg anders, maar ik vraag me af of standje ‘Whitening’ mijn tanden ook echt witter maakt.

Al met al ben best blij met de Lebooo, al denk ik niet dat hij zoveel beter presteert als een ander sonische tandenborstel. Met 69,99 euro is-ie redelijk aan de prijs, de 'domme' sonische tandenborstel kosten over het algemeen zo'n 50 euro. Ook is de slimme sonische tandenborstel van Xiaomi een stuk goedkoper, terwijl die ook nog eens slimmer lijkt te zijn, een kleurentouchscreen heeft en een app die je niet uit de krochten van het internet hoeft te downloaden.

Mocht je toch voor deze Huawei-tandenborstel kiezen, dan raad ik zeker aan om wat extra borsteltjes bij te bestellen. Ik denk dat het geen verkoophit gaat zijn en wellicht verdwijnt de borstel weer snel van de markt, maar met een paar extra borsteltjes kan je zo een paar jaar vooruit.

Bram van Dijk test gadgets voor Bright.

Review:
Lees ook
Review: is deze slimme tandenborstel het geld waard?
Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl