Ga naar de inhoud
Jeff Bezos

Blue Origin wil in juli toeristen de ruimte in brengen

Beeld © Blue Origin

Een paar minuten gewichtloos zijn en de kromming van de aarde vanaf 100 kilometer hoogte kunnen bewonderen: vanaf juli wil het ruimtevaartbedrijf Blue Origin, van zakenman Jeff Bezos, voor het eerst toeristen naar de ruimte brengen.

Het plan is om de eerste vlucht op 20 juli uit te voeren met ruimtevaartuig New Shepard. Aan boord is plek voor zes betalende reizigers. De prijs van een vlucht is niet bekendgemaakt, maar een ticket zou enkele tonnen kosten.

SpaceX
Lees ook:
SpaceX gaat toeristen naar de ruimte brengen

Het ruimtevaartuig zakt na de vlucht met passagiers terug naar de aarde. Het vaartuig gaat niet hoog en niet snel genoeg om in een baan rond de aarde te komen.

SpaceX

Concurrent SpaceX van zakenman Elon Musk brengt al professionele astronauten naar ruimtestation ISS. Later dit jaar wil hij ook een volledig commerciële ruimtevlucht uitvoeren. Musk wil over een paar jaar een Japanse zakenman een rondje rond de maan laten vliegen.

SpaceX bracht vorig jaar voor het eerst mensen naar het ruimtestation ISS. Dat was de eerste keer dat een bedrijf daar in slaagde. Tot dan toe hadden alleen de Sovjet-Unie en Rusland, de Verenigde Staten en China mensen in een baan rond de aarde weten te brengen.