Ga naar de inhoud
Elektrische fietsen

Cowboy onthult nieuwe e-bike in twee varianten

Het Belgische fietsmerk Cowboy heeft de vierde generatie van zijn e-bike onthuld. De Cowboy 4 levert 50 procent meer trekkracht dan zijn voorganger. Naast het herkenbare ontwerp is vanaf nu ook een frame verkrijgbaar met een lage instap. Bright maakte een eerste testrit en sprak met Adrien Roose, medeoprichter van Cowboy.

Met de nieuwe lage instapvariant wil het Belgische bedrijf een bredere doelgroep aanspreken. De Cowboy 4 ST (step through) zorgt voor een rechtere zithouding tijdens het fietsen en biedt meer gemak met opstappen. Bovendien is het frame geschikt voor fietsers met een kortere lichaamslengte. Het ST-model weegt met de accu 19.2 kg en is daarmee fractie zwaarder dan het hoge instap-model (18.9 kg), bovendien is het Selle Royal-zadel op de ST breder en heeft de Gates aandrijfriem een kortere lengte. Deze verschillen zorgen volgens Roose voor meer fietscomfort, maar de trapondersteuning is voor beide frames vergelijkbaar.

De speciaal ontworpen achterwielmotor van 250W levert 45 Nm trekkracht. De trekkracht is daarmee 50 procent krachtiger dan de vorige generatie. De Cowboy 3 vonden we tijdens onze review al een soepele trapondersteuning hebben. De Cowboy 4 en 4 ST hebben verder een actieradius van 70 km, deze blijft daarmee gelijk aan de Cowboy 3. Ook de verwisselbare accu is dezelfde 360Wh-versie die de vorige generatie had. Deze accu weegt 2,4 kg en kan in 3,5 uur worden opgeladen met de meegeleverde 100W lader. 

Fietservaring

De Cowboy 4 met het hogere instap-frame heeft een sportieve zit met een vrij recht stuur. De fiets trekt krachtig op en heeft een automatische versnelling. Dit betekent dat je wat sneller moet trappen bij een hogere snelheid. De Cowboy 4 ST mist de bovenbalk in het frame. Bovendien zit het stuur hoger en is het meer gebogen, waardoor de zithouding meer rechtop is. Door de kortere riemaandrijving lijkt de fiets wat steviger te reageren op de trapbeweging, maar de trapondersteuning op onze testfietsen was nog niet volledig klaar. 

Nieuwe kleuren

De aluminium frames zijn verkrijgbaar in drie verschillende kleuren: zwart, kaki en zandkleurig. De C4 en C4 ST zijn vanaf vandaag allebei vooruit te bestellen voor €2490 euro en worden na de zomer geleverd. De huidige C3 zal worden blijven verkocht naast de nieuwe modellen, voor €2190.

Voorgaande generaties van de Cowboy-fiets werden geleverd zonder spatbord en een fietsstandaard. Dit vonden we een van de grote mankementen bij de review van de Cowboy 3. Het Belgische bedrijf levert daarom vanaf vandaag zowel de Cowboy 3 als de nieuwe C4 en C4 ST gratis met spatbord. Daarnaast biedt Cowboy een aantal optionele accessoires aan, zoals een speciaal ontworpen fietsstandaard en bagagedrager.

Quad Lock-systeem

Een ander optioneel accessoire is het Quad Lock-bevestigingsmechanisme dat in de fiets gemonteerd kan worden. Deze maakt het voor gebruikers mogelijk om (met een bijgeleverd hoesje) de smartphone op het stuur van de fietsen te monteren. Deze bevestiging is gekoppeld aan de accu van de fiets en kan de telefoon via Qi draadloos laden van stroom voorzien. Tijdens het fietsen biedt de app van Cowboy een real-time interface met informatie over de fietssnelheid en navigatie.

App

De app van Cowboy, die veel functionaliteiten aan de fiets toevoegt, krijgt ook een update. Roose benadrukt dat hij Cowboy steeds meer als techbedrijf ziet. De focus van het bedrijf ligt niet alleen op de technologie in de elektrische fiets, maar ook op de technologie van de app. De vernieuwde app richt zich meer op fitness en gezondheid. De navigatie toont bijvoorbeeld fietsroutes met betere luchtkwaliteit en de app houdt bij hoeveel kracht je als fietser zelf levert, de calorieën die je daarbij verbrandt en verschillende fietsstatistieken. Fietsprestaties worden beloond met badges en deze gegevens kunnen onderling gedeeld met andere Cowboy-gebruikers via een scorebord. In een latere update zal het bedrijf via hun app ook de organisatie van groepsritten faciliteren. Cowboy-gebruikers kunnen dan via de app met elkaar afspreken om samen te fietsen op bijzondere routes.

Bredere doelgroep

Roose benadrukt dat de twee nieuwe Cowboy-fietsen een bredere doelgroep moeten aanspreken: “De C3 werd vooral gekocht door mannen tussen de 20 en 35 jaar oud. We hopen dat de C4 en C4 ST een hoop meer mensen aanspreekt.” De nieuwe modellen houden een strakke uitstraling en zijn nog altijd bedoeld voor gebruik in de stad. Nu zet het bedrijf met de C4 en C4 ST en de vernieuwde app duidelijke stappen richting gezondheid, fitness en community.