CoronaMelder

CoronaMelder stuurt vanaf nu weer meldingen

01 mei 2021 17:01 Aangepast: 01 mei 2021 17:09

De CoronaMelder-app geeft gebruikers sinds vanmiddag 17 uur weer een melding als zij in de buurt zijn geweest van een besmet persoon.

Coronaminister Hugo de Jonge besloot woensdagavond de meldingen voor twee dagen uit te schakelen vanwege privacyproblemen bij Google. De meldingen bleven nog iets langer uit omdat het ministerie van Volksgezondheid wilde wachten tot de veilige updates van Google op Android-telefoons stonden. Ook de opgespaarde meldingen van de afgelopen dagen zullen vanaf nu alsnog worden verzonden.

Android-apps konden bij data

Er zat een fout in het digitale raamwerk van Google. Daardoor hadden apps die standaard op het besturingssysteem Android zitten toegang tot de gezondheidsgegevens van gebruikers van de CoronaMelder. Google zei woensdagavond al een update klaar te hebben waar de fout is uitgehaald. Het ministerie gebruikte de afgelopen dagen om te controleren of de privacyvoorwaarden in de nieuwe update gewaarborgd zijn. Dat blijkt het geval, zeggen de onderzoekers van het ministerie en de onderzoeker die het lek aan het licht heeft gebracht.

"De benodigde update om het lek te dichten wordt in enkele dagen over alle Android-telefoons uitgerold", aldus het ministerie op vrijdagavond. Via Coronamelder.nl kunnen mensen checken of de benodigde update op hun telefoon staat.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Pauze CoronaMelder-app niet erg voor bestrijding coronapandemie'

Toegevoegde waarde

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zei donderdag dat het voor de bestrijding van de epidemie niet heel veel uitmaakt dat de CoronaMelder enkele dagen geen meldingen gaf als zij in de buurt kwamen van een besmet persoon. De CoronaMelder heeft namelijk de meeste toegevoegde waarde als mensen "onbekende contacten" hebben. Zulke contacten hebben de meeste mensen weinig vanwege de nog steeds geldende lockdown. Door het openen van de terrassen en de afschaffing van de avondklok afgelopen woensdag neemt het aantal onbekende contacten weliswaar toe, maar relatief gezien zijn het er nog steeds niet zo veel.

Zo'n 4,8 miljoen Nederlanders hebben de CoronaMelder-app tot nu toe gedownload, voor Android en iOS. In totaal hebben 156.044 mensen een coronatest gedaan naar aanleiding van een melding op de app. Iets minder dan 10 procent van die testen was positief.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Twee dagen geen meldingen CoronaMelder vanwege datalek

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van