NFT

'Disaster Girl' verkoopt haar meme als NFT voor half miljoen dollar

30 april 2021 18:44 Aangepast: 01 mei 2021 23:40
Beeld © David Roth

Zoë Roth ging als kind glimlachend op de foto met op de achtergrond een brandend huis. Inmiddels is Roth 21 jaar oud, en heeft ze de originele foto voor bijna 500.000 dollar verkocht.

'Disaster Girl' is een meme uit 2005, een foto waarop de toen vierjarige Zoë Roth glimlacht terwijl op de achtergrond een huis afbrandt. De glimlachende Roth werd in de maanden en jaren daarna door internetters voor allerlei andere rampen gephotoshopt.

Inmiddels is Roth 21 jaar oud en heeft ze de originele foto, gemaakt door haar vader, verkocht als NFT. Daarbij krijgt de digitale afbeelding als het ware een niet te vervalsen crypto-handtekening. De foto bracht 180 Ethereum op, momenteel goed voor zo'n 410.000 euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

NFT-cryptokunst: miljoenen voor een plaatje?

Goed doel

Roth gaat de opbrengsten gebruiken om haar studieschuld af te lossen en wil ook een deel aan een goed doel doneren, zegt ze tegen The New York Times. Roth blijft eigenaar van het auteursrecht op de foto, en krijgt 10 procent van de opbrengsten van toekomstig doorverkoop van de NFT.

NFT's stijgen fors in populariteit. De nieuwe methode om digitale kunst te verkopen heeft al miljoenendeals opgeleverd. Kunstenaar Beeple vestigde in maart een veilingrecord met de verkoop van zijn digitale kunstwerk Everyday voor 69 miljoen dollar. De Nederlandse dj Don Diablo verkocht een digitaal concert voor ruim 1 miljoen euro.

Ook andere bekende memes worden voor veel geld verkocht. De meme Nyan Cat leverde eerder dit jaar 580.000 dollar op, de Overly Attached Girlfriend-meme leverde 200 Ethereum op en 'Bad Luck Brian' was goed voor omgerekend 40.000 euro. 

De eerste tweet van Bright staat ook als NFT te koop.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Concert Don Diablo als NFT verkocht voor ruim 1 miljoen euro

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van