Online in de trein

ProRail zet meer zendmasten langs spoor: beter internet in de trein

30 april 2021 12:19 Aangepast: 30 april 2021 12:45

Spoorbeheerder ProRail laat de komende twee jaar tachtig extra telecommasten langs het spoor plaatsen zodat treinreizigers onderweg beter internetbereik hebben.

ProRail heeft daarvoor een contract afgesloten met telecombedrijf Cellnex, meldt het bedrijf. De tachtig nieuwe masten zorgen over enkele jaren voor een volledig dekkend mobiel bereik op het Nederlandse spoornet, stelt ProRail, ook op afgelegen plekken.

De tachtig masten worden door Cellnex geplaatst, op grond van ProRail. Die masten mogen ook aan andere partijen worden verhuurd. Telecomproviders KPN, Vodafone en T-Mobile gaan de nieuwe masten gebruiken, ook voor de uitrol van 5G. Cellnex mag daarnaast nog eens honderd masten aanleggen op ProRail-grond.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

5G is er nu echt: acht vragen over de opvolger van 4G

Meer treinen op het spoor

De nieuwe masten worden daarnaast gebruikt voor het nieuwe Europese spoorsysteem ERTMS. Dat systeem verbetert en versnelt de communicatie tussen treinen en seinen, waardoor er meer treinen op het spoor kunnen die sneller kunnen rijden.

ProRail spreekt van een win-winsituatie, waarbij de mobiele ontvangst voor treinreizigers wordt verbeterd, terwijl er 30 procent aan investerings- en beheerkosten wordt bespaard door de rol van Cellnex.

"Met deze stap slaan we dus twee vliegen in een klap: enerzijds creëren we een belangrijke voorwaarde voor het laten rijden van meer treinen, en anderzijds helpt het telecomproviders en vervoerders om te zorgen dat die mensen in de trein straks allemaal nog beter mobiel bereik hebben", zegt Arjen Boersma, Chief Information Officer bij ProRail.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ProRail: spoor niet berekend op klimaatverandering

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van