Online

Klacht over reclame op Insta? Facebook sluit zich aan bij Reclame Code

29 april 2021 17:25 Aangepast: 29 april 2021 17:31

Facebook gaat zich zoveel mogelijk houden aan de uitspraken van de Reclame Code Commissie. Die toetst of uitingen van reclame voldoen aan de Reclame Code, de regels die de Nederlandse mediabranche zelf hanteert.

Facebook heeft een eigen advertentiebeleid voor zijn diensten, maar daarop gaat de Nederlandse Reclame Code officieel een aanvulling vormen bij reclame-uitingen in ons land. De Stichting Reclame Code (SRC) maakte vandaag bekend dat er onlangs een overeenkomst met Facebook is gesloten. Het sociale netwerk gaat "de principes en doelstellingen van de (SRC) officieel onderschrijven".  

Niet misleidend

Reclames mogen volgens de Reclame Code niet misleidend en niet in strijd met de waarheid zijn. Ook mag reclame niet nodeloos kwetsen of in strijd zijn "met de goede smaak en het fatsoen". De Reclame Code Commissie kan een uitspraak doen over een klacht.

Volgens de Mediawet moeten alle media-instellingen die actief zijn in Nederland zich aansluiten bij de SRC. Facebook was al lid via een branchevereniging maar wordt nu actief ondersteuner en gaat een extra financiële bijdrage leveren. Het gaat om minder dan 5 procent van de totale begroting van de stichting. "We moeten onze onafhankelijkheid goed bewaren, maar de symbolische waarde van de bijdrage van Facebook is groot", aldus Otto van der Horst, directeur van de SRC.

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook

iPhone-update zit Facebook-trackers dwars: dit kan jij doen

650 uitspraken in 2020

Dat Facebook meewerkt is belangrijk omdat de reclamebestedingen steeds meer van verschuiven van traditionele media, zoals tv en radio, naar internet en sociale media.

De SRC komt binnenkort met een jaarverslag over 2020. De stichting ontving vorig jaar meer dan 4000 meldingen en klachten over reclames. De Reclame Code Commissie heeft in zo'n 650 gevallen een uitspraak gedaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Facebook en Instagram laten gebruikers politieke reclames verbergen

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van