Ga naar de inhoud
Robotisering

Politie New York ontslaat robothond na storm van kritiek

De politie van New York (NYPD) stuurt een robothond, die speciaal voor politietaken was ontwikkeld, na een golf van kritiek terug naar de fabrikant.

Het contract is volgens een politiewoordvoerder opgezegd en de robotviervoeter, die naar de naam Digidog luistert, moet terug naar producent Boston Dynamics.

Digidog zorgde voor ophef, nadat op sociale media beelden waren verspreid van de inzet van de politiehond. De 'robo-cop' werd het mikpunt van kritiek waarbij mensen vergelijkingen maakten met scènes uit films of series waar machines de wereld beheersen, zoals de serie Black Mirror. Velen spuwden hun gal over de controlezucht van de overheid aan de hand van Digidog. De robot zou de agenten van de New Yorkers vervreemden. 

De robot heeft behalve vier poten ook camera's en lichten, en is in staat tot tweerichtingscommunicatie. De Digidog gebruikt kunstmatige intelligentie om te navigeren en informatie te verzamelen.

Boston
Lees ook
Boston Dynamics verkoopt 'robothond' voor 66.000 euro

Vrees voor bewapende robots of drones

De politie had de robothond eigenlijk in eerste instantie voor omgerekend 77.500 euro ingehuurd om er tot september mee te werken, maar de reactie van het publiek en ook het stadsbestuur dwingt de NYPD om voortijdig afscheid van Digidog te nemen.

Gemeenteraadsleden stelden al een onderzoek in naar de kosten van de inzet van Digidog en burgemeester Bill de Blasio had de NYPD dringend verzocht de inzet van de machine te heroverwegen. Een van de gemeenteraadsleden heeft een wetsvoorstel ingediend om de politie te verbieden bewapende robots of drones in te zetten om te voorkomen dat de politie wordt "gemilitariseerd".

Salto's en bouwplaatsen  

De Digidog is een aangepaste versie van de Spot-robothond van Boston Dynamics. Dat bedrijf is bekend vanwege de video's van zijn robots, die met mechanische poten over moeilijk terrein en zelfs op trappen kunnen lopen. Of zelfs achterwaartse salto's doen. Het bedrijf was eerst in handen van Google, waarna het werd overgenomen door het Japanse Softbank.

De Spot-robot is voornamelijk bedoeld voor gebruik in bijvoorbeeld fabrieken en op bouwplaatsen, waar hij spullen kan vervoeren op plekken zonder platte vloer. Ook worden de robots ingezet voor inspecties op gevaarlijke locaties en doen universiteiten er experimenten mee.

Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl