'Kan nog jaren duren'

Samsung: 'Chiptekorten raken ook productie tv's en witgoed'

29 april 2021 13:05 Aangepast: 29 april 2021 13:31
Beeld © Samsung

Het wereldwijde chiptekort raakt ook Samsung. De productie van nieuwe tv's en witgoed loopt vertraging op. Het bedrijf gaat zijn productie wijzigen om de klappen te minimaliseren.

Samsung spreekt tegenover analisten van een 'verstoring' in de productie door het wereldwijde chiptekort, meldt de Financial Times. Het bedrijf 'herbalanceert' zijn productie in de hoop de gevolgen van het tekort zo klein mogelijk te houden.

"We bespreken nu plannen met grote leveranciers en kanalen over leveringsplannen voor het herverdelen van componenten naar producten met een hogere urgentie of waar een grotere vraag naar is", aldus Samsung. Het is niet duidelijk bij welke productie de capaciteit omlaag gaat, en bij welke omhoog.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ASML rekent zich rijk dankzij chiptekort: dit jaar 30 procent omzetgroei

Fors investeren in nieuwe chipfabriek

Het chiptekort raakte de winst van Samsung afgelopen kwartaal nog nauwelijks: die kwam op een bovengemiddelde 7,1 biljoen Koreaanse won (5,2 miljard euro). Samsung stelt dat het afgelopen kwartaal inkomsten is misgelopen door de grote sneeuwstorm in het Amerikaanse Texas, begin dit jaar. Een chipfabriek van Samsung kon niet open, wat zorgde voor een geschat verlies van 300 tot 400 miljard Koreaanse won, zo'n 2 tot 3 miljoen euro.

Het Zuid-Koreaanse bedrijf is in de VS op zoek naar een geschikte plek voor een nieuwe chipfabriek. Samsung wil daar 17 miljard dollar in investeren, zo'n 14 miljard euro. Het bedrijf verwacht komend halfjaar meer inkomsten uit chips door de grote vraag naar servers. Verkopen van smartphones krijgen volgens Samsung wel een tik door de chiptekorten. "De tekorten kunnen mogelijk meerdere jaren duren", aldus Samsung.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grote chipmakers: chiptekort kan tot in 2023 duren

Apple nog geen last

Grote concurrent Apple had afgelopen kwartaal nog geen last van de chiptekorten. Dat zei topman Tim Cook in een toelichting op de recordcijfers die Apple het afgelopen kwartaal behaalde. Cook wijt dat aan de expertise die Apple heeft op het gebied van de toeleveringsketen.

Apple koopt grote hoeveelheden chips en andere componenten als buffer om tekorten op te vangen. Bovendien is Apple voor veel van zijn leveranciers een dermate belangrijke klant, dat het bedrijf voorrang krijgt.

Apple verwacht dat iPads en MacBooks dit kwartaal wel geraakt zullen worden door chiptekorten. Het gaat dan vooral om tekorten van oudere chips: niet de processor maar juist de chip die de batterijtoevoer regelt, of de verbinding met het beeldscherm. Apple heeft niet gezegd welke chips schaars zijn, wel dat het verkopen komend kwartaal 3 tot 4 miljard dollar lager kunnen uitvallen door de tekorten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Beste eerste kwartaal ooit voor Apple: iPhones en Macs erg gewild

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van