Navalny

Europese politici benaderd door deepfake van Russische oppositie

22 april 2021 19:53 Aangepast: 22 april 2021 20:00

Parlementsleden van verschillende Europese landen zijn de afgelopen tijd benaderd door onbekenden die zich via deepfakes voordeden als leden van de Russische oppositie.

Onder de slachtoffers zijn parlementariërs uit Estland, Lithouwen, het Verenigd Koninkrijk en Letland. Ze werden benaderd via e-mail door personen die zich voordeden als mensen uit de directe kring van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny, die momenteel in de Russische gevangenis zit, aldus The Guardian

De Estse parlementariër Rihards Kols  kwam zo in een korte videochat terecht met een man die zich voordeed als de Russische politicus Leonid Volkov, een lid van de politieke partij van Navalny. Kols uploadde een screenshot van de chat naar Twitter. Volkov reageerde zelf verbijsterd: "Dat lijkt op mijn echte gezicht, maar hoe hebben ze die in een Zoom-call gebruikt?"

In een Facebook-post schrijft Volkov dat volgens hem een tweetal "door het Kremlin ondersteunde" grappenmakers, Lexus en Vovan, achter de nepmeetings zitten. Zij zouden al vaker Europese politici hebben benaderd en zich als Volkov hebben voorgedaan.

Miniatuurvoorbeeld
Rusland

Navalny overgebracht naar gevangenisziekenhuis: 'Kwestie van leven of dood'

"Ze zullen het deel van het gesprek waarin ik Poetin een moordenaar en een dief noem wel niet uitzenden", tweette Tom Tugendhat, een Britse politicus die ook benaderd werd door iemand die zich voordeed als een vertrouweling van Navalny. "Het Kremlin is zo bang voor Navalny dat ze nu nepmeetings houden om zijn team in diskrediet te brengen."

Navalny in het ziekenhuis

Aleksej Navalny werd in februari veroordeeld voor fraude in wat internationaal wordt gezien als een showproces, waarna hij naar een strafkamp werd gestuurd. Hij is enkele weken in hongerstaking omdat hij niet de juiste medische behandelingen ontvangt in de gevangenis. Navalny werd enkele dagen geleden overgebracht naar een ziekenhuis voor gevangenen, omdat hij in levensgevaar zou verkeren.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van