Datacentra

Google-servers in Eemshaven voortaan gekoeld met industriewater

21 april 2021 17:12 Aangepast: 21 april 2021 18:38

De servers in het Google-datacentrum in Eemshaven hoeven niet langer gekoeld te worden met drinkwater. Vanaf dinsdag kunnen bedrijven in het Groningse industriegebied gebruik maken van gezuiverd industriewater.

Het project is een samenwerking van Waterbedrijf Groningen, North Water en Google. Google heeft 45 miljoen euro in de nieuwe waterzuivering en leidingen geïnvesteerd, en is ook de eerste afnemer van het industriewater.

Het industriewater wordt gemaakt van oppervlaktewater uit het naastgelegen Eemskanaal. Tot nu toe werd er drinkwater als koel- en proceswater gebruikt in het industriegebied, wat minder duurzaam is. In de toekomst hopen de bedrijven het project nog meer te verduurzamen door gezuiverd rioolwater te leveren aan de Eemshaven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Minister wil opheldering over watergebruik datacentra

Noord-Holland

Onlangs was er ophef over het gebruik van drinkwater door datacentra in Noord-Holland. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft de provincie gevraagd of de drinkwatervoorziening in gevaar komt door de datacentra in de gemeente Hollands Kroon. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Google neemt tweede Nederlandse datacenter in gebruik

Bright blok

Volg Bright ook op:

Instagram en TikTok

Twitter en Facebook

Discord en Spotify

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van