Ga naar de inhoud
Privacy

Samsung komt met scanfunctie voor stiekeme zoeklabels

Beeld © Samsung

Samsung komt met een functie die controleert op de aanwezigheid van onbekende SmartTags-zoeklabels, om ongemerkt volgen te voorkomen.

Samsung onthulde begin dit jaar zijn SmartTags, bluetooth-zoeklabels voor bijvoorbeeld aan een sleutelbos. Als een SmartTag binnen bereik van de gebruiker is, kan diegene het apparaatje laten piepen. Maar ook ver buiten bereik kan de locatie van een SmartTag worden achterhaald.

Samsung heeft daarvoor een zoeknetwerk gemaakt waar 700 miljoen Samsung Galaxy-apparaten aan kunnen meedoen: SmartThings Find. Komt een voorbijganger met een Galaxy-telefoon langs een verloren SmartTag, wordt de locatie aan de eigenaar doorgegeven. Dat gebeurt versleuteld, met een code die elk kwartier verandert.

Samsung
Lees ook:
Samsung lanceert SmartTag om spullen terug te vinden

Scannen op stiekeme SmartTags

Toch is een andere vorm van privacyschending mogelijk. Iemand zou een SmartTag bij een ander in zijn tas of jas kunnen doen, om ongemerkt in de gaten te houden waar die persoon naartoe gaat. Om dat te voorkomen voegt Samsung volgende week een scanfunctie toe aan zijn SmartThings Find-app. De functie brengt alle SmartTags in de omgeving in kaart. Zitten er vreemde tags bij, dan krijgt de gebruiker dat te zien.

E-bikes
Lees ook:
E-bikes VanMoof terug te vinden met Apples Find My-tracker

70 miljoen apparaten

Sinds de introductie van SmartThings Find in oktober 2020, zijn er ruim 70 miljoen Samsung-gadgets als zogenoemd helper-apparaat aangemeld. Zo'n helper-apparaat maakt deel uit van het zoeknetwerk, en geeft de locatie van verloren SmartTags, oordopjes en meer gadgets door aan de eigenaar. In totaal zijn er volgens Samsung 700 miljoen apparaten die zich op dat netwerk kunnen aansluiten.

Zoek Mijn-app van Apple

Apple gaf zijn vergelijkbare Zoek mijn-netwerk onlangs een update waardoor dat vergelijkbare eigenschappen kreeg. Gebruikers kunnen daar naast Apple-apparaten ook zaken als e-bikes mee terugvinden.

Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl