Erwin gaat verder met het slimmer maken van zijn tuin. Dit keer is het tijd voor het fijnere irrigatiewerk. En hij vertelt je meer over de cockpit van het hele systeem: de Gardena-app.
Het Smart System van Gardena is de oplossing bij uitstek om je tuin slim te maken. Doordat het systeem gekoppeld is aan de bijbehorende Gardena-app kun je elke tuin optimaal verzorgen met minimale inspanning. Klinkt goed, toch?
Irrigatie
In de vorige video heeft Erwin de waterpomp op de ventielboxen aangesloten en gingen de leidingen de grond in naar vijf verschillende zones. Inmiddels is het gras gelegd, staan de boompjes in de grond en zijn nu de planten aan de beurt. Voor de irrigatie hiervan schakelt Erwin over op het fijnere werk: de sproeiers en het micro-dripsysteem.
Sproeiers
De verzonken zwenksproeier van Gardena komt (het is net James Bond) vanzelf naar boven wanneer het water aan wordt gezet. De sproeier kan bijna 180 graden zwenken en heeft maar liefst drie verschillende sproeistanden: wijd, medium en recht. Ook is de sproeier traploos verstelbaar in lengte, breedte en hoogte. De zwenksproeier is heel geschikt voor gazons, en door de verschillende standen en instellingen kan de sproeier zowel rechthoekige stukken als meer grillige vormen aan.
Vijf sproeiers
Erwins gazon is recht toe, recht aan en niet zo groot. Hij heeft daarom twee sproeiers ingegraven. De één heeft hij zo ingesteld dat hij aan één kant minder wijd sproeit, zodat zijn aangrenzende terras droog blijft en de andere staat zo ingesteld dat Erwins hele tuin meegenomen wordt, maar de straat niet. Als je een groter gazon hebt dan Erwin, kun je wel vijf sproeiers op elkaar aansluiten. Als je de sproeiers tenminste net als Erwin hebt aangesloten op de slimme pomp of als je buitenkraan voldoende waterdruk heeft.
Druppelgewijs
Erwin gaat verder met zijn border. Als hij deze ook met zo’n grote sproeier zou bewateren, dan wordt het wel nat maar niet op de goede plek. Het water sijpelt dan van de bladeren af, terwijl ze juist water nodig hebben bij de wortels, ónder de bladeren. Daarvoor heeft Gardena het Micro-Drip-System bedacht. Daarmee kun je heel gericht en letterlijk druppelgewijs bewateren precies waar het nodig is. En het is ook nog eens heel duurzaam, want zo bespaar je wel tot zeventig procent water.
Het aanbod voor het micro-drip-systeem van Gardena is heel breed, met allerlei soorten druppelaars, buizen en verbindingen voor heggen, struiken, planten en gewassen.

Smart sensor
Erwin gebruikt buizen waar de druppelaars al in zijn verwerkt. Hij begint in elke zone bij een wateraanvoerpunt, sluit de buis aan en gebruikt buishouders om ‘m te geleiden naar waar hij nodig is. Heel simpel dus, dit kan iedereen. Maar er ontbreekt nog één belangrijk onderdeel: de Smart Sensor.
Deze sensor meet de bodemvochtigheid en de bodemtemperatuur. Hij is de eindschakel in het Smart System en geeft feedback over wanneer de bodem vochtig genoeg is en de irrigatie in die zone kan stoppen of een sproeibeurt volledig kan worden overgeslagen. Met deze sensor bespaar je dus wederom water.
Lekker plat
Erwin heeft vijf zones in zijn tuin en in elke zone prikt hij een Smart Sensor in de grond. De sensoren zijn lekker plat ontworpen dus kunnen ook in zijn gazon, de robotmaaier kan er probleemloos overheen rijden.
Bewateringsschema
Nu alle buizen en sensoren aangelegd zijn is er nog een laatste stap nodig die maakt dat Erwin zich geen zorgen meer hoeft te maken over het bewateren van zijn tuin: het instellen van de Gardena-app. Alle bewateringsonderdelen, de Irrigation Control, de slimme pomp en de sensors zijn al toegevoegd aan de app, tijd om een bewateringsschema te maken.
Dit schema maak je heel gemakkelijk met de hulpmodus van de app, deze stelt je een zevental vragen over de situatie in jouw tuin: wat voor bodem is het, hoeveel zonuren heb je in je tuin, staan je planten in de volle grond of in pot, enzovoort. Als je deze vragen beantwoord hebt, rolt er een op maat gemaakt schema uit de app.
Drie optimalisaties
Dan zijn er nog drie optimalisaties waar het systeem ook rekening mee houdt: de weersvoorspelling (bij regen is extra bewateren natuurlijk niet nodig), zonsopkomst en -ondergang en de sensor natuurlijk. Als die aangeeft dat de bodem vochtig genoeg is, hoeft er ook niet bewaterd te worden.
Erwin kiest er tot slot voor om de automatische modus in te stellen voor de waterpomp, dan gaat de pomp aan wanneer daar in het systeem vraag naar is, en schakelt hij ook vanzelf uit wanneer dat kan.
Op deze manier heeft Erwin in de app permanent zicht op de staat van zijn tuin. Daarnaast heeft hij de planten in zijn tuin ingevoerd in de plantenbibliotheek van Gardena, waarin hij meer informatie en verzorgingstips over zijn planten kan vinden.
Slimmer wordt het niet
De Gardena-app is bovendien compatible met Apple HomeKit en Amazon Alexa en je kunt ‘m via IFTTT aan je andere slimme diensten en apparaten koppelen. Erwin voegt zijn buitencamera bijvoorbeeld aan de app toe, zodat hij straks vanaf zijn vakantieadres zijn tuin kan bekijken. Slimmer wordt het niet.
De bewatering van Erwin zijn slimme tuin is nu helemaal rond. Maar dat is nog lang niet alles, in de volgende video gaat hij met de Sileno City-robotmaaier aan de slag.
In bovenstaande video vertelt Tom Groot van Eigen Huis & Tuin je nog meer over het Micro-Drip-System van Gardena. Wist je bijvoorbeeld dat je dit systeem ook kunt gebruiken op je balkon, voor je hagen of in je groentetuin?
Tom laat in een paar stappen zien hoe simpel het is om het micro-drip-systeem aan te leggen:
- Je legt de druppelslang neer waar je ze wilt: in je borders, je bloembakken of je groentetuin.
- Vervolgens sluit je de slang aan op een waterpunt. Dit kan een pomp zijn, maar ook een buitenkraan
- De kleine gaatjes in de druppelslang zorgen er vervolgens voor dat je planten druppelsgewijs bewaterd worden.
- En gebruik je naast de druppelslang ook de Smart Sensor van Gardena, dan zorgt die ervoor dat het bewateren precies op het juiste moment gebeurt. De sensor voelt namelijk hoe vochtig de grond is, en of er dus wel of geen extra water nodig is.
Met dit systeem bespaar je dus niet alleen heel veel water, maar ook heel veel tijd.