Project Elon Musk

Astronauten een week op de maan: NASA kiest SpaceX voor eerste missie sinds 1972

16 april 2021 21:23 Aangepast: 17 april 2021 07:57
Beeld © NASA / Joel Kowsky

Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX mag ruimtevaartuigen gaan bouwen voor de aankomende maanmissie van NASA. Het bedrijf kreeg vrijdag het contract voor de missie, zo maakte NASA bekend. SpaceX versloeg daarmee het ruimtevaartbedrijf Blue Origin van Amazon-ceo Jeff Bezos.

SpaceX krijgt 2,9 miljard dollar (2,4 miljard euro) voor de klus, meldt The Washington Post. Blue Origin had een team samengesteld bestaande uit verschillende luchtvaartbedrijven, waaronder Lockheed Martin, maar viste achter het net. Ook defensie-aannemer Dynetics moest Musk er met de buit vandoor zien gaan.

Meestal kiest de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA ervoor om met twee verschillende bedrijven in zee te gaan bij dit soort missies. Op die manier heeft de organisatie altijd een backup. Dat NASA volledig voor Musk gaat, getuigt van vertrouwen in het bedrijf, dat al vaker astronauten naar het International Space Station vloog.

Miniatuurvoorbeeld
Terugkeer

NASA SpaceX-astronauten keren met een plons succesvol terug op aarde

Project Artemis

NASA wil voor het eerst sinds 1972 weer astronauten op de maan hebben. In eerste instantie richtte de ruimtevaartorganisatie zich daarvoor op 2024, maar sinds het vertrek van president Donald Trump heeft NASA die datum losgelaten.

Musk schoof zijn Starship-ruimteschip naar voren voor het zogenoemde Artemis-project. Starship is net als de oude spaceshuttles meermaals te gebruiken. 

Tot nog toe slaagde SpaceX er niet in om een Starship-prototype in één stuk weer terug naar de aarde te brengen. De tests eindigden allemaal in spectaculaire explosies.

Starship wordt niet het voertuig waarmee astronauten vanaf de aarde vertrekken. Daar zal de capsule 'Orion' voor worden gebruikt. Astronauten moeten met Orion in een baan om de maan komen, waar twee astronauten overstappen naar Starship.

Starship landt dan op de oppervlakte van de maan en na een verblijf van ongeveer een week stappen de ruimtereizigers weer aan boord om terug in een baan om de aarde te komen. Ze gaan dan weer terug naar hun compagnon in Orion, om vervolgens terug naar aarde te reizen.

Bright blok

Volg Bright ook op:

Instagram en TikTok

Twitter en Facebook

Discord en Spotify

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van