Eén cent

Apple Music betaalt dubbel zoveel voor stream als Spotify

16 april 2021 19:25 Aangepast: 17 april 2021 11:04
Beeld © Getty

Apple Music betaalt artiesten een dollarcent per stream, twee keer zoveel als concurrent Spotify.

Het bedrijf stuurde op vrijdag een brief naar alle artiesten om deze informatie met ze te delen, schrijft The Wall Street Journal. Doorgaans zijn streamingbedrijven niet scheutig met details over de betaling voor gestreamde nummers, maar bedrijven als Spotify proberen iets transparanter te zijn over de cijfers.

Spotify betaalt een derde tot een halve dollarcent per gestreamd nummer. De app wordt echter veel meer gebruikt: Spotify telt 155 miljoen abonnees en 345 miljoen gebruikers. 

Apple Music telde in 2019 nog 60 miljoen abonnees. Dat betekent dat Spotify in totaal nog steeds meer uitbetaalt aan rechthebbenden, in totaal zo'n 5 miljard euro afgelopen jaar.

Miniatuurvoorbeeld
Cijfers

Spotify groeit harder, kwart gebruikers luistert podcasts

Artiesten zijn boos

Het geld van de streamingdiensten gaat overigens eerst naar de platenlabels, die vervolgens weer royalty's uitbetalen aan de artiesten.

Artiesten vinden dat zij niet genoeg betaald krijgen voor hun gestreamde nummers en oefenen de afgelopen jaren steeds meer druk uit op streamingapps om daar verandering in te brengen. Zo investeerde hiphopartiest Jay Z samen met enkele andere artiesten in 2015 in Tidal, een streamingdienst die de macht weer in handen van de muzikanten moet leggen.

Vanwege de coronacrisis is er nog meer druk op de ketel gekomen, omdat artiesten nu geen geld kunnen verdienen met concerttours.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van