Enorme vraag naar chips

Grote chipmakers: chiptekort kan tot in 2023 duren

16 april 2021 11:41
Beeld © Getty

Chipfabrikanten kunnen mogelijk pas in 2023 weer voldoen aan de grote vraag naar chips, denken de topmannen van Intel, TSMC en Nvidia.

Het wereldwijde chiptekort dat makers van onder andere telefoons, computers en auto's teistert, kan "nog wel een paar jaar" aanhouden. Dat zegt nieuwe Intel-topman Pat Gelsinger tegen de Washington Post. Chipmakers nemen nu noodstappen om de totaal vastgelopen productie van auto's weer op te starten. Het chiptekort is zo nijpend dat sommige fabrikanten hun auto's simpelweg niet kunnen afmaken.

Gelsinger van Intel verwacht binnen zes tot negen maanden een versnelde productie van chips voor automakers te hebben. Een volledige oplossing zal 'veel langer' duren, denkt de topman. "Het duurt gewoon een paar jaar om de capaciteit te bouwen", aldus Gelsinger.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Autoreus GM legt productie weer plat om tekort aan chips

Schaarste mogelijk tot 2023

De grote Taiwanese chipmaker TSMC waarschuwt ook voor aanhoudende schaarste van chips. TSMC is de grootste chip-aannemer, en maakt chips voor onder meer Apple. TSMC verhoogt zijn investeringsverwachting in nieuwe capaciteit dit jaar van 28 naar 30 miljard dollar.

"We zien dat de vraag hoog blijft. In 2023 hoop ik dat we meer capaciteit hebben om onze klanten te ondersteunen. Pas dan zullen we de druk op de leveringsketen wat zien afnemen", zei TSMC-topman C.C. Wei deze week in gesprek met analisten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meer autofabrikanten staken productie door chiptekort

Nvidia is positiever

Nvidia, maker van chips voor onder meer datacentra en videokaarten, ziet iets eerder al ademruimte. "We verwachten dat de vraag het aanbod voor het gros van dit jaar zal overtreffen. We geloven dat we voldoende voorraad hebben om na het eerste kwartaal van 2022 stapsgewijs te groeien", zegt financieel topvrouw Colette Kress van Nvidia.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

iPhone-fabrikant Foxconn: 'Problemen door chiptekort duren tot medio 2022'

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van