Techniek

Girls' Day: meer meisjes nodig in de technieksector

15 april 2021 13:47 Aangepast: 15 april 2021 14:37
Beeld © ANP

De technieksector heeft behoefte aan meer vakvrouwen. Techniek Nederland vraagt daarom vandaag tijdens Girls' Day de aandacht voor de mogelijkheden voor meisjes in technische beroepen.

Momenteel is 3 procent van onder andere de elektriciens, verwarmingsmonteurs, en zonnepaneelinstallateurs een vrouw. Girls’ Day is bedoeld om meisjes tussen de 8 en 15 jaar enthousiast te maken voor technische opleidingen en beroepen.

Door de coronamaatregelen verloopt de dag volledig online. Zo hebben bijvoorbeeld opleidingen in de installatiebranche miniatuurwindmolens naar basisscholen gebracht. Leerlingen moeten die met begeleiding op afstand aan de praat zien te krijgen. Ook is het mogelijk om jonge vrouwen online vragen te stellen over hun beroep in de technieksector.

Toename

De afgelopen jaren neemt het aantal meisjes in de technieksector toe. Tussen 2013 en 2020 is het aantal meisjes dat begon aan de mbo-opleiding installatietechniek bijna verdrievoudigd. Op de werkvloer is de groei minder groot. In 2015 waren er zo’n 12.000 vrouwen werkzaam in de techniekbranche, nu zijn dat er 14.500. 

"Meisjes die de komende jaren een opleiding kiezen, hebben de sleutel in handen. Ze zijn van cruciaal belang voor de toekomst van de techniek en voor de toekomst van ons land. Kunnen we het aandeel vrouwen in de techniek optrekken naar 20 procent, dan hebben we het tekort aan vakmensen opgelost", zegt Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Probleem voor energietransitie: 'Tekort van tienduizenden vakmensen dreigt'

'Barrières wegnemen'

Volgens Terpstra is het belangrijk dat meer vrouwen in de ‘echte’ technische beroepen aan het werk gaan. "We moeten de zichtbare en onzichtbare barrières wegnemen. Voor meisjes die belangstelling hebben voor een technische opleiding én voor vrouwen die binnen een technisch bedrijf aan de slag willen."

Terpstra vindt de toename van het aantal meisjes bij de mbo-opleiding installatietechniek hoopgevend, omdat de installatiebranche volgens hem 'het beste loopbaanperspectief' biedt. "Het vak wordt breder, innovatiever en digitaler. Zwaar materiaal maakt steeds meer plaats voor slimme techniek. En ondertussen neemt de maatschappelijke betekenis snel toe. De energietransitie is onuitvoerbaar zonder techniek, voor innovaties in de gezondheidszorg geldt hetzelfde."

Girls’ Day heeft zijn oorsprong in Amerika, waar sinds 1993 'Take Our Daughters To Work Day' wordt georganiseerd. In 2001 vond in Duitsland de eerste Girls' Day plaats, waarna veel Europese landen volgden. 

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van