Ga naar de inhoud
Veel online-oplichting

Politie: enorme toename cybercrime in Nederland

Beeld © Politie

In het eerste kwartaal van dit jaar zag de politie een verdubbeling van het aantal geregistreerde digitale misdrijven ten opzichte van dezelfde periode in 2020. Met name oplichting via WhatsApp en fraude in online handel springen eruit.

Bij fraude via WhatsApp doet een crimineel zich voor als een bekende van het slachtoffer die vraagt om snel geld over te maken. Bij fraude met online handel betaalt iemand wel voor een product, maar ontvangt diegene vervolgens niets. Dit gebeurde met name veel in december vorig jaar, de feestmaand waarin niet-essentiële winkels gesloten waren wegens corona.

De politie stelt vast dat criminelen hun werkterrein verleggen van de fysieke wereld naar internet. Jaarlijks neemt cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit met zo'n 25 procent toe. Met name het groeiende aantal gevallen van oplichting en hacken valt op, aldus de politie.

'300 miljoen euro nodig'

Er zijn investeringen nodig in de politie om cybercrime goed te kunnen aanpakken, zegt Theo van der Plas, programmadirecteur Digitalisering & Cybercrime bij de politie. Volgens hem is zo'n 300 miljoen euro nodig voor "het vergroten van onze digitale vaardigheid en voor extra mensen, data-infrastructuur en innovatie".

Ook wil Van der Plas veel hoger opgeleiden aannemen om digitalisering op een hoog niveau te krijgen en houden. Volgens hem zijn tot 2025 zo'n 460 functies hard nodig.

Bestrijding ransomware-economie

Ondertussen maakt de politie werk van cybercrime. Onlangs werden in Rotterdam 25 verdachten opgepakt in een onderzoek naar internetoplichting en witwassen. Deze zogenoemde geldezels lieten hun bankrekening misbruiken door criminelen. Via de katvangers hoopt de politie uit te komen bij de hoofddaders. Verder is een speciale eenheid opgericht om de lucratieve ransomware-economie te bestrijden.

Wat betreft de fraude via WhatsApp is het voor slachtoffers sinds 30 april vorig jaar mogelijk om online aangifte te doen. Mensen hebben hier veelvuldig gebruik van gemaakt; ruim 25.000 keer.

Politie
Lees ook
Politie vindt 300.000 euro in onderzoek naar cybercrime