Ga naar de inhoud
'Grootste video ter wereld'

Google Earth toont klimaatverandering met nieuwe 'tijdreisfunctie'

Beeld © Google

Google Earth biedt voor het eerst de mogelijkheid om vloeiend door satellietfoto's van de afgelopen 37 jaar te bladeren. De nieuwe functie Timelapse maakt het verstrijken van de tijd en de veranderingen op aarde tastbaar.

Timelapse is de grootste update voor Google Earth sinds 2017. De nieuwe functie is vanaf donderdag te gebruiken in Google Earth. Elke plek op aarde is als Timelapse te bekijken, door de nieuwe tijdlijnbalk te verslepen.

Google heeft ook bijna tweehonderd locaties uitgelicht in themalijsten, zoals stedelijke groei, ontbossing en energiebronnen. Een Timelapse van de Columbia Glacier in Alaska laat bijvoorbeeld duidelijk de opwarming van de aarde zien; de gletsjer is de afgelopen jaren steeds verder teruggetrokken. Positieve ontwikkelingen worden ook belicht, zoals de succesvolle bescherming van bossen in de Amazone.

Timelapse is beschikbaar onder de knop met het scheepswiel in Earth, direct onder het vergrootglas. Timelapse zit onder de functie Voyager, waar de interactieve tours te vinden zijn die Google heeft voorbereid. Met de zoekfunctie kunnen gebruikers zelf een locatie zoeken en door de tijd bekijken.

Google
Lees ook:
Google Maps gaat in Nederland waarschuwen voor milieuzones

Grootste video op aarde

Om de nieuwe functie mogelijk te maken zijn 24 miljoen satellietfoto's van de afgelopen 37 jaar verzameld – van 1984 tot 2020. Om te zorgen dat die beelden vloeiend in elkaar zouden overlopen zonder te hakkelen, moest Google de beelden analyseren.

Dat kostte bij elkaar opgeteld ruim 2 miljoen uren processortijd, waarvoor duizenden Google Cloud-machines zijn gebruikt. Van de ruim 20 petabyte aan satellietfoto's waar Google mee begon, is zo een video-mozaïek gemaakt op een formaat van 4,4 terapixel.

Volgens Google zou dit de 'grootste video op de planeet, van onze planeet' zijn. De gebruikte computers draaiden volgens Google allemaal op 100 procent duurzame energie.

Nederland ook uitgelicht

Naast de interactieve ervaring op Google Earth, heeft Google ook ruim 800 video's van bijzondere, veranderende plekken gemaakt. Een deel van die video's is te bekijken op YouTube, met ook aandacht voor Nederlandse plaatsen. Zo is de groei van Schiphol te zien, de bebouwing van Flevoland en de groei van de Groningse Eemshaven waar Google een datacenter heeft.

Google wil Timelapse voortaan jaarlijks gaan bijwerken, met partners als NASA, het United States Geological Survey’s Landsat-programma en het Copernicus-satellietprogramma van de Europese Unie. Voor de achterliggende techniek van Timelapse is daarnaast samengewerkt met de Carnegie Mellon University.

Verbeterde
Lees ook
Verbeterde functies Google Maps als eerste in Amsterdam
Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl