Staatshackers

Zweden: Rusland voerde cyberaanvallen op topsporters uit

14 april 2021 08:00 Aangepast: 14 april 2021 10:23
Beeld © iStock

Zweedse autoriteiten beschuldigen Russische hackers van cyberaanvallen op de Zweedse sportfederatie. Daarmee zou zijn geprobeerd Zweedse topsporters in diskrediet te brengen. 

De vermeende inbreuken vonden plaats tussen december 2017 en mei 2018, zeggen de Zweedse autoriteiten. In februari 2018 vonden onder meer de Winterspelen in Zuid-Korea plaats. 

Hackers uit Rusland worden ervan verdacht dat ze persoonlijke gegevens van Zweedse atleten, waaronder hun medische dossiers, hebben bemachtigd. Dat stelt de Zweedse inlichtingen- en nationale veiligheidsdienst Säpo, die vermoedt dat de hackers waren verbonden met het 85e centrum van de Russische militaire inlichtingendienst GRU, ook wel bekend als APT28 of Fancy Bear. 

'Landen in diskrediet brengen'

"Het hacken van gegevens is een voorbeeld van het gebruik van sport om het imago van het eigen land te versterken en andere landen in diskrediet te brengen", betoogde Daniel Stenling, hoofd contraspionage van Säpo. Door juridische obstakels kan het Zweedse Openbaar Ministerie niet tot vervolging overgaan. Het onderzoek naar de Russische hackers is inmiddels gestaakt.

Miniatuurvoorbeeld
Luister ook

Podcast: 'Grote hacks zijn soms net James Bond-films'

Antidopingorganisaties

Volgens openbaar aanklager Mats Ljungqvist was de aanval op de Zweedse data een onderdeel van een Russische campagne tegen nationale en internationale antidopingorganisaties. Ook voetbalbond FIFA was doelwit van de Russische staatshackers.

De Verenigde Staten beschuldigden Russische staatshackers eerder ook al van cyberaanvallen op topsporters en sportorganisaties. Dat gebeurde in de aanloop naar het WK Voetbal in Rusland in 2018.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Gehackt word je sowieso wel'

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van