Onderzoek

'Veel ramadan-apps gaan slecht om met privacy'

13 april 2021 20:22 Aangepast: 14 april 2021 10:25

De meeste ramadan-apps houden zich niet aan de privacywetgeving of zijn bijzonder onduidelijk over hun privacyvoorwaarden, blijkt uit onderzoek van VPNGids.nl.

Het gaat om apps die onder andere bedoeld zijn om gebedstijden bij te houden en sociale contacten te stimuleren. Van de vijftig onderzochte apps zijn er 34 niet duidelijk over de manier waarop ze persoonsgegevens verwerken. 45 apps maken niks bekend over hoe ze gegevens beschermen.

Zeven van de apps hebben volgens VPNgids.nl niet eens een openbaar privacybeleid. De site noemt de gebedstijdenapp Miqat als voorbeeld.

Miniatuurvoorbeeld
iOS

Apple geeft adverteerders 'privacyvriendelijke' alternatieven voor tracking

Apps houden zich niet aan AVG

Negentig procent van de onderzochte apps geven nergens aan of ze zich aan de Europese privacywet AVG houden. Een app die dat wel deed, Muslim Pro, kwam vorig jaar in het nieuws omdat het bedrijf volgens Motherboard mogelijk gebruikersdata doorverkocht aan het Amerikaanse leger. De makers ontkennen dat.

Voor het onderzoek bekeek VPNGids.nl de privacyvoorwaarden van vijftig ramadan-apps. De grootste app was Muslim Pro, met vijftig miljoen downloads.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Google waarschuwt lopende smartphonegebruikers: kijk omhoog

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van