Games

Fortnite-maker Epic haalt 1 miljard dollar op

13 april 2021 18:01 Aangepast: 13 april 2021 18:23
Beeld © Getty

Epic Games, de maker van de game Fortnite, heeft een investering van 1 miljard dollar opgehaald. Hierdoor stijgt de waardering van het bedrijf naar bijna 29 miljard dollar.

Epic Games maakte de nieuwe financieringsronde van 1 miljard dollar dinsdagmiddag bekend. Het geld wordt gebruikt om 'toekomstige groei mogelijk te maken'. Een van de investeerders, in deze ronde goed voor 200 miljoen dollar, is de Sony Group. 

Epic Games is verwikkeld in een juridische strijd met Apple. Het gamebedrijf is een van de grootste criticasters van de beperkingen die Apple rond zijn App Store oplegt aan de makers van games en apps. Volgens Epic misbruikt Apple zijn macht door te verplichten dat alle betalingen in iOS-apps via zijn systemen verlopen. Fortnite werd vorig jaar door Apple uit de App Store gehaald, nadat Epic de verplichte commissie van 30 procent omzeilde met een eigen systeem voor in-app betalingen.

Rechtszaak met Apple

Op 3 mei is de eerste zitting in de rechtszaak tussen Epic en Apple. Volgens Epic Games maakt Apple misbruik van een monopoliepositie. "Apple heeft zijn ecosysteem vergrendeld door een monopolie uit te vinden op de distributie van software, op het genereren van inkomsten met software", aldus Epic-ceo Tim Sweeney. 

Volgens Apple is er meer dan voldoende concurrentie op het gebied van betalingen voor games. Epic Games heeft ook rechtszaken lopen tegen Google vanwege de regels van de Google Play Store van Android.  

Zware verliezen Epic Games Store

Epic heeft zelf ook zijn eigen winkel voor pc-games, met meer dan 160 miljoen gebruikers. Die Epic Games Store is de komende jaren nog zwaar verliesgevend. Het bedrijf zegt er vorig jaar 273 miljoen dollar verlies op te hebben gemaakt, onder meer aan het sluiten van exclusieve deals en vooruitbetalingen aan gamemakers. Het verwacht dat de gameswinkel mogelijk in 2023 winstgevend zal worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Epic Games schikt in zaak over lootboxes Fortnite en Rocket League

Grote groei tijdens pandemie

Epic Games profiteerde afgelopen jaar sterk van de coronapandemie, die ervoor zorgde dat mensen veel meer uitgaven aan games. Het aantal dagelijks actieve bezoekers van de Epic Games Store steeg bijvoorbeeld met 192 procent.

Behalve de populaire games Fortnite en Rocket League maakt Epic ook de Unreal Engine voor de productie van games. Begin maart nam het bedrijf nog de makers van het bekende spel Fall Guys over. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Aantal klanten pc-gameswinkel Epic Games Store groeit enorm

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van