PlayStation 5

PlayStation 5 krijgt eerste update: PS5-games via usb op te slaan

13 april 2021 15:55 Aangepast: 13 april 2021 17:00

De PlayStation 5 krijgt woensdag de eerste grote software-update sinds de spelcomputer in november 2020 op de markt kwam. Nieuw is onder meer de mogelijkheid om PS5-games op een externe usb-schijf op te slaan.

PlayStation 5-gebruikers konden al langer PS4-games op een externe usb-schijf zetten. Met PlayStation 5-games was dat nog niet mogelijk, maar die optie wordt woensdag toegevoegd.

PS5-games zijn niet speelbaar vanaf een usb-opslag, omdat ze ontworpen zijn om te spelen vanaf de interne ssd-opslag. Die is met een formaat van 825 GB echter beperkt. Het overzetten van een game van usb naar de interne opslagruimte van de PS5 is volgens Sony sneller dan installatie vanaf een disc of downloaden van het internet.

Er zijn wel meerdere vereisten waar een externe usb-schijf aan moet voldoen om voor de opslag van PS5-games gebruikt te worden. In de toekomst kunnen gebruikers de interne opslagruimte van de PS5 zelf uitbreiden, met specifieke geheugensticks.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'PlayStation werkt aan PS5-remake van The Last of Us'

PS5 games op PS4 spelen

De PS5 krijgt met de update ook verschillende nieuwe sociale functies. Zo kunnen PS5-gebruikers nu samen met PS4-gebruikers de functie Share Play gebruiken. PS4-gebruikers kunnen dan met games van PS5-gebruikers meekijken en zelfs PS5-games op hun PS4 spelen.

De Share Play-functie maakt het als het ware mogelijk om een vriend virtueel mee te laten kijken of een controller te geven. Met de functie is het ook mogelijk om samen co-op-games te spelen, terwijl maar één van de twee de betreffende game heeft. De functies bestonden al voor de PS4 en PS5 los van elkaar, nu zijn ze ook gemengd de gebruiken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sony brengt meer PlayStation-games naar iPhone en Android

Meer functies in mobiele app

PlayStation verbetert ook de Game Base. De vriendenfunctie kan straks sneller tussen groepen en chats met vrienden wisselen. Ook kan andermans volume worden aangepast. PS5-games kunnen daarnaast ook de nieuwste updates alvast installeren voordat die verschenen zijn, zodat ze direct gebruikt kunnen worden als ze beschikbaar komen.

De PlayStation App voor Android en iOS krijgt ook nieuwe functies met het verschijnen van de PS5-update. Spelers kunnen straks vanuit de app aan een multiplayer-sessie meedoen, de opslag van hun PS5 beheren en producten en games in de PlayStation Store sorteren en filteren.

Nog lang beperkte voorraden PS5

Door het wereldwijde chiptekort is de PlayStation 5 de komende maanden nog altijd moeilijk verkrijgbaar. De voorraden zullen nog tot zeker dit najaar schaars blijven, verwachtte Sony onlangs. Veel techbedrijven en autofabrikanten hebben last van de tekorten aan chips.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Klanten Mediamarkt boos na annulering PlayStation 5-bestelling: 'Uitermate slordig'

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van