Smart home

'Slim scherm zorgt voor grootste daling energieverbruik'

13 april 2021 10:00 Aangepast: 13 april 2021 11:52

Consumenten die hun slimme meter koppelen aan een scherm in huis om zo hun verbruik in de gaten te houden, besparen meer dan mensen die dat met een app op hun telefoon of via e-mailupdates doen.

Die conclusie trekt het Planbureau voor de Leefomgeving in een onderzoek in samenwerking met de Universiteit van Tilburg.

Groot voordeel van de slimme schermen is dat veranderingen in het gebruik altijd direct zichtbaar zijn. Daardoor zijn mensen zich er bewuster van hoe ze minder kunnen verbruiken. Uiteindelijk kan dat tot een besparing van 2,2 procent aan elektriciteit en 6,9 procent aan gas leiden. De kosten van zo'n scherm zijn bovendien in een jaar terug te verdienen.

Het onderzoek liet voor de andere onderzochte methodes nog geen duidelijke energiebesparing zien, maar de verwachting is dat die lager zal zijn omdat apps niet altijd zichtbaar zijn. Gebruikers van een webapp in combinatie met een mailinglijst lieten wel vaker weten op termijn energiebesparende maatregelen te willen nemen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Laat briefjes achter via slim scherm en Google Assistent

Slimme meters

Het PBL schat dat door het plaatsen van slimme meters bij ongeveer 7 miljoen Nederlandse huishoudens, het versturen van een periodiek overzicht van de verbruikte energie en de gemaakte kosten en de installatie van 400.000 slimme schermen er in totaal 4 petajoule per jaar minder energie wordt verbruikt. Dat is de hoeveelheid energie die een kleine 400.000 huishoudens gebruiken.

Dat is overigens aanzienlijk minder dan de geplande besparing van 10 petajoule, of 2,7 procent van het totale huishoudelijk energieverbruik, die de overheid en energiebedrijven in 2017 afspraken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Nest onthult goedkopere thermostaat met nieuw ontwerp

Bright blok

Volg Bright ook op:

Instagram en TikTok

Twitter en Facebook

Discord en Spotify

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van