Nepaccounts

Grapperhaus: NCTV brak mogelijk wet met nepaccounts

12 april 2021 17:23 Aangepast: 13 april 2021 09:16

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft mogelijk de privacywet overtreden door met nepaccounts burgers online te volgen. Demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus noemt de handelswijze "juridisch kwetsbaar".

Of de NCTV inderdaad de privacywetgeving uit de Algemene verordening persoonsgegevens (AVG) heeft geschonden, wordt nog onderzocht door de Autoriteit Persoonsgegevens. De kwetsbaarheid zou vooral zitten in hoe de NCTV persoonsgegevens verwerkt van mensen die in beeld komen. Grapperhaus wil de Tweede Kamer hierover voor het zomerreces informeren.

NRC meldde dat de NCTV met nepaccounts honderden activisten, religieuze prominenten en politieke campagneleiders volgde, waarna onder meer in beeld werd gebracht met wie de personen omgingen, of ze getrouwd waren en of ze kinderen hadden. Privacydeskundigen reageerden kritisch, omdat dit zou inhouden dat onder een dekmantel werd gewerkt. Dat is alleen voorbehouden aan veiligheidsdiensten zoals de AIVD.

Grapperhaus schrijft dat er van een dekmantel geen sprake was, omdat de accounts alleen werden gebruikt om op sociale media mee te kunnen lezen en niet om actief in groepen te infiltreren. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie laat weten dat er bovendien geen onderzoek werd gedaan naar individuen en er bijvoorbeeld geen dossier over hen werd aangelegd. Verder gaat het om het gebruik van "open bronnen", waaronder bijvoorbeeld ook mediaberichten vallen.

Het gebruik van de nepaccounts is inmiddels stopgezet totdat er uitsluitsel is of het wettelijk mag. Daarna is het aan de Kamer of de NCTV verder kan met deze werkwijze. Als de Kamer dat wil, moet mogelijk de wet daarvoor worden aangepast.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

NCTV: platleggen digitale systemen kan Nederland ontwrichten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van