Zoom-moe

Moe van het videovergaderen? Dan ligt een ongeluk op de loer

13 april 2021 11:57 Aangepast: 14 april 2021 18:05

Die ellenlange videovergaderingen, de meeste mensen kennen het inmiddels wel. Nu blijkt dat dit soort onlinebelletjes weleens gevaar op de weg zou kunnen veroorzaken. Volgens een Amerikaans onderzoek is het aantal verkeersdoden het afgelopen jaar namelijk sterk gestegen door concentratieproblemen als gevolg van videovergaderingen.

Nederlandse cijfers hierover zijn niet bekend, maar neuropsycholoog Emma Harmsen kan zich voorstellen dat soortgelijke gevolgen zich ook in Nederland kunnen voordoen.

"Door veel beeldbellen en naar een scherm staren, raken je ogen vermoeid. In het verkeer en zeker in de auto moet je ook veel kijken en opletten. Als je de hele dag via een scherm hebt vergaderd, dan rijd je op dat moment ook gewoon minder."

Telefoonpingeltjes

Niet alleen de vermoeidheid van je ogen kan van invloed zijn op de rijvaardigheid, maar de hele dag bezig zijn met je scherm kan ook gedragsmatig problematisch worden. "Omdat je zoveel met schermen bezig bent, reageer je waarschijnlijk ook sneller op je telefoon als je een pingeltje hoort."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Langere schermtijd door lockdown, oogarts luidt noodklok

Tijdens je werk is een pingeltje urgent. Als je dit dan hoort wanneer je in de auto zit, zul je waarschijnlijk ook sneller reageren op dat pingeltje, zegt Harmsen. "Dit is natuurlijk gevaarlijk. Zo lopen werk en privé door elkaar."

Zoom vermoeidheid

Psychologen zien dat zogenoemde 'Zoom-vermoeidheid' een nieuw fenomeen is. Een fenomeen dat verschilt van de vermoeidheid die je kunt overhouden na een reguliere vergadering.

"Het grootste verschil is dat een groot deel van de communicatie wegvalt”, zegt GZ-psycholoog Carin Prins. "In een 'live-vergadering' vangen we veel meer signalen op. Hoe iemand iets zegt, hoe iemand beweegt. Onze zintuigen worden geprikkeld. Dat valt voor een groot deel weg tijdens zo’n onlinevergadering."

Spier belast

Ook Harmsen onderschrijft dit. "Je mist die non-verbale communicatie heel erg en concentreert je vooral op dat scherm."

Het gedeelte in je hersenen waar de visuele aandacht zich bevindt, wordt ook extreem belast op deze manier. "Als je met sporten bijvoorbeeld elke keer dezelfde spier belast, is dat niet goed. Met je hersenen is dat precies hetzelfde", vertelt Harmsen.

Afwisseling

Volgens Prins hoeft dit geen blijvend probleem te zijn. Zo heeft de mens volgens haar zo’n transitie eerder mee moeten maken. "Met de komst van bijvoorbeeld de televisie is de mens ook een meer zittend leven gaan leiden."

Maar je ziet dat daar ook een tegenbeweging is ontstaan, zegt Prins. "We zijn bijvoorbeeld meer gaan hardlopen, wandelen of hebben die behoefte naar afwisseling op een andere manier ingevuld."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Doodmoe van 9 maanden videobellen: 'Voortaan minder en korter'

Sleur doorbreken

Volgens Harmsen zijn er ook nu al dingen die je kunt doen om toch eens die sleur van het scherm te doorbreken en die vermoeidheid tegen te gaan.

"Als de mogelijkheid er is, dan is wandelend vergaderen het beste wat je kunt doen. Daarnaast is even 5 minuten een rondje lopen, even diep ademhalen en niet met je scherm bezig zijn, ook al heel goed."

Rustmoment

En wat als je toch echt moet gaan rijden net na een schermvergadering? Probeer dan toch even een moment van rust in te lassen tussen het rijden en het vergaderen, zegt Harmsen.

"Dat kan ook helpen om de behoefte te weerstaan om toch nog even dat appje te beantwoorden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Videobellen? Houd je aan deze 10 regels

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore