Ga naar de inhoud
Bekend van Siri

Microsoft neemt AI-bedrijf Nuance over voor 19,7 miljard dollar

Beeld © Getty Images

Microsoft neemt het AI-spraakbedrijf Nuance over voor een bedrag van 19,7 miljard dollar (16,5 miljard euro).

Microsoft kondigt de overname maandagmiddag aan, uren nadat er in geruchten gesproken werd over een overnamesom van 16 miljard dollar. De bedrijven willen de overname dit kalenderjaar afronden, als wetgevers daarmee instemmen. 

Nuance is gespecialiseerd in spraakherkenning en kunstmatige intelligentie. Een bekend product van Nuance is dicteersoftware Dragon. Eerder ontwikkelde het bedrijf al de spraakherkenning die de basis legde voor de Apple-assistent Siri. Nuance werkt sinds 2019 al samen met Microsoft, aan software waarmee artsen gesprekken met patiënten automatisch kunnen omzetten in tekst, die aan hun elektronisch patiëntendossier kan worden toegevoegd.

Microsoft
Lees ook:
Microsoft Teams krijgt spraak-naar-tekstfunctie

Grootste overname in vijf jaar tijd

De overname moet Microsofts aandeel op de markt voor cloudoplossingen voor de zorg vergroten. Daarnaast wil Microsoft de expertise van Nuance op gebied van virtuele assistenten en digitale en biometrische oplossingen gaan aanbieden aan allerlei bedrijven. "AI is de belangrijkste prioriteit van technologie, en de gezondheidszorg is de meest urgente toepassing ervan", zegt Microsoft-topman Satya Nadella. "Samen met ons partnerecosysteem zullen we geavanceerde AI-oplossingen in handen geven van professionals overal om betere besluitvorming te stimuleren en zinvollere verbindingen tot stand te brengen, terwijl we de groei van Microsoft Cloud in Healthcare en Nuance versnellen."

De overname van Nuance is de grootste overname van Microsoft sinds het LinkedIn in 2016 voor 26,2 miljard dollar kocht. Onlangs nam Microsoft nog voor 7,5 miljard dollar nog ZeniMax Media over, moederbedrijf van de gamestudio Bethesda. Verder zou Microsoft geïnteresseerd zijn in de overname van chatdienst Discord, voor een vermeend bedrag van 10 miljard dollar.

Microsoft
Lees ook:
Microsoft belooft oplossing voor problemen Mac-app Teams

Bekijk ook:

14:37
Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl