Halfjaar in gebruik

CoronaMelder is effectief, maar we downloaden hem maar weinig

10 april 2021 06:16 Aangepast: 12 april 2021 13:55
(Archieffoto) Beeld © ANP

De app CoronaMelder is vandaag een halfjaar in gebruik en heeft sindsdien duizenden mensen gewaarschuwd dat ze in buurt zijn geweest van iemand met corona, terwijl zij vaak niet in beeld waren bij een GGD. Dat maakt de app effectief, maar er is één probleem: lang niet iedereen heeft de applicatie op zijn of haar smartphone geïnstalleerd.

CoronaMelder houdt in de gaten of gebruikers dicht bij andere mensen zijn geweest, zonder hun identiteit prijs te geven. Als ze vervolgens positief worden getest, kunnen ze andere gebruikers van de app waarschuwen als zij langer dan een kwartier in hun buurt waren.

Miljoenen downloads

Miljoenen Nederlanders downloadden de app toen die op 10 oktober na een testperiode officieel in gebruik werd genomen. Maar na de beginperiode nam het aantal gebruikers alleen nog mondjesmaat toe. Afgelopen donderdag hadden 4,7 miljoen mensen de app in gebruik. Dat komt neer op 27 procent van de bevolking, tegen 26 procent een maand eerder.

Nog steeds heeft ongeveer driekwart van de Nederlanders de applicatie dus niet geïnstalleerd. Dat is te zien in alle leeftijdsgroepen, meldde de universiteit van Tilburg eerder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom je de CoronaMelder moet downloaden (of waarom niet)

Toch is de app effectief, concludeerden onderzoekers van de Erasmus Universiteit eind vorige maand. Bijna zes op de tien mensen die via de app hoorden dat ze in de buurt waren geweest van iemand met corona, waren niet benaderd door de GGD voor bron- en contactonderzoek.

Honderden meldingen per dag

Tot nu toe hebben ongeveer 144.000 mensen zo'n melding gekregen. De afgelopen maand ging het om zo'n 500 tot 800 meldingen per dag. Mensen die zich na zo'n melding laten testen, blijken ook significant vaker besmet te zijn dan de rest van de bevolking.

Maar na het krijgen van een waarschuwingssignaal geven mensen vaak geen gehoor aan het verzoek om zich te laten testen, merken de onderzoekers op. De helft maakt op dezelfde dag nog een afspraak, maar de rest dus niet. Ook de oproep om na een melding van de app thuis te blijven, wordt vaak niet opgevolgd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore