Supercomputers

Zorgen om supercomputers: VS doet meer Chinese bedrijven in de ban

09 april 2021 12:13 Aangepast: 09 april 2021 12:18
De Chinese supercomputer Sunway TaihuLight Beeld © Getty

De Verenigde Staten hebben nog eens zeven Chinese techbedrijven op de zwarte lijst gezet vanwege zorgen over de nationale veiligheid. Het gaat om bedrijven die supercomputers ontwikkelen.

Het ministerie van Handel zette de bedrijven op de zwarte lijst wegens de "de bouw van supercomputers die door het leger van China's worden gebruikt voor de modernisering van de krijgsmacht en het programma voor de ontwikkeling van massavernietigingswapens".

De VS verwijten Chinese bedrijven al langer dat ze loyaal zijn aan de Volksrepubliek en gevoelige informatie doorspelen. De Chinese Communistische Partij zei eerder dat het zich niet bezighoudt met industriële spionage.

Moderne wapens

"Supercomputing is van vitaal belang voor de ontwikkeling van veel - misschien wel bijna alle - moderne wapens en nationale veiligheidssystemen, zoals kernwapens en hypersonische wapens," aldus de Amerikaanse minister van Handel Gina Raimondo. "Het ministerie zal alles in het werk stellen om te voorkomen dat China gebruikmaakt van Amerikaanse technologieën om deze destabiliserende militaire moderniseringsinspanningen te ondersteunen." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'VS legt meer beperkingen op aan leveranciers Huawei'

Door de nieuwe regels wordt de Amerikaanse export naar de bedrijven in kwestie beperkt. De maatregelen treden onmiddellijk in werking, maar zijn niet van toepassing op goederen van Amerikaanse leveranciers die reeds naar China onderweg zijn. Door de beperkingen worden de zeven bedrijven niet volledig uitgesloten van Amerikaanse technologie. De zeven bedrijven zijn: Tianjin Phytium Information Technology, Shanghai High-Performance Integrated Circuit Design Center, Sunway Microelectronicsen de National Supercomputing Center in Jinan, Shenzhen, Wuxi en Zhengzhou.

Huawei en Xiaomi

Onder voormalig president Donald Trump hebben de VS tal van Chinese bedrijven toegevoegd aan hun economische zwarte lijst. Onder die bedrijven is Huawei, dat nog onder strengere sancties gebukt gaat.

Ook Xiaomi, de nummer drie smartphonefabrikant ter wereld, werd door de VS in januari op een zwarte lijst met bedrijven die banden zouden hebben met het Chinese leger gezet. Een Amerikaanse rechter heeft de handelsbeperkingen tegen Xiaomi in maart weer tijdelijk opgegeven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

VS zet Xiaomi op zwarte lijst met Chinese militaire bedrijven

Bright blok

Volg Bright ook op:

Instagram en TikTok

Twitter en Facebook

Discord en Spotify

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van