Details hack gedeeld

OM: Britten onzorgvuldig met details over kraak EncroChat

08 april 2021 23:23 Aangepast: 09 april 2021 10:28

Volgens het Openbaar Ministerie gaat de Britse justitie onzorgvuldig om met informatie over de kraak van cryptoberichtendienst EncroChat. De gesprekken via EncroChat dienen als bewijsmateriaal in zaken tegen criminelen. Details over de techniek achter die kraak zouden zijn gedeeld.

De omgang met bewijsmateriaal, dat is verkregen dankzij de hack van EncroChat, heeft geleid tot een vertrouwenscrisis tussen Nederlandse en Franse opsporingsautoriteiten enerzijds en de Britten anderzijds. Dat blijkt uit een brief van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie, meldt NRC.

De brief is eind maart verstuurd aan officieren van justitie die betrokken zijn bij strafzaken waarin EncroChat-berichten dienen als bewijsmateriaal. In de brief stelt het OM dat de Britten "het vertrouwen hebben geschaad" door informatie uit vergaderingen "over praktische en juridische vormen" van samenwerking openbaar te maken in rechtszaken.

Details gedeeld ondanks 'staatsgeheim'

Volgens het OM hebben de Britten ook details gedeeld over de techniek waarmee de versleuteling van de chatgesprekken werd gekraakt, de zogeheten 'interceptietool'. Deze informatie is door de Fransen bestempeld als "militair staatsgeheim". Dat wordt volgens het OM "door de Britse autoriteiten onvoldoende gerespecteerd”. 

De telefoons met EncroChat waren populair in de onderwereld omdat ze veilige en anonieme communicatie beloofden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Nederlandse hackers krijgen 200.000 dollar voor ontdekken groot lek in Zoom

Miljoenen berichten

Via de hack werden tientallen miljoenen berichten verkregen die in een groot aantal landen worden gebruikt als bewijs in strafzaken. In Nederland, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië stellen advocaten in strafzaken vragen over de rechtmatigheid en betrouwbaarheid daarvan.

Door de kraak konden honderden rechercheurs de gesprekken via EncroChat live volgen. Met algoritmes werden de berichten van een score voorzien. Hoe hoger de score, hoe gevaarlijker het bericht. Als in een bericht 'kill' of 'slapen' stond kreeg deze gelijk een hoge score. Die woorden konden erop duiden dat het om een mogelijke liquidatie ging.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Ook criminelen Friesland maakten gebruik van Encro Chat'

Bright blok

Volg Bright ook op:

Instagram en TikTok

Twitter en Facebook

Discord en Spotify

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van