Ga naar de inhoud
Elektrische auto's

'Proef met slimme laadpalen voor elektrische auto's is succes'

Een proef met 'slimme' laadpalen voor elektrische auto's is volgens energiebedrijf Vattenfall een succes. De oplaadpunten houden met behulp van software rekening met pieken en dalen in het stroomaanbod. Gebruikers zouden daar zelden iets van merken.

Het Zweedse bedrijf werkte voor de proef samen met MRA-Elektrisch, een projectbureau waarin overheden in Flevoland, Noord-Holland en Utrecht samenwerken om elektrisch vervoer te stimuleren. Er is getest bij tachtig openbare laadpunten in twaalf gemeenten, zoals Almere, Amstelveen en Nieuwegein. 

Vattenfall concludeert uit de meetresultaten dat 96 procent van de gebruikers van de laadpalen zijn elektrische auto volledig kon opladen. De overige 4 procent laadde kort en vertrok toen weer. "Zij gaan er waarschijnlijk al vanuit dat ze de accu niet zullen volladen omdat ze bijvoorbeeld laden bij een winkelcentrum, terwijl ze daar boodschappen doen", schrijft Vattenfall.

Het bedrijf verwacht dat slim laden met groene stroom in de toekomst de standaard wordt op het publieke laadnetwerk. De slimme laadpalen moeten bijdragen aan 'een stabieler elektriciteitsnetwerk'.

Overheid
Lees ook
Overheid trekt 30 miljoen uit voor laadpalen elektrische auto's

Veel nieuwe laadpalen nodig

In de komende jaren zullen er veel oplaadpunten bijgeplaatst moeten worden voor het groeiende aantal elektrische auto's in Nederland. Verschillende bedrijven zoeken naar oplossingen om piekbelasting op het netwerk van ladende auto's op te vangen. 

De overheid trekt de komende jaren 30 miljoen euro uit voor het plaatsen van laadpalen. Naar verwachting zijn er in 2030 zo'n 1,9 miljoen elektrische auto's in Nederland. Volgens het kabinet zijn er dan 1,7 miljoen laadpalen nodig om iedereen van elektriciteit te kunnen voorzien.

Nederlandse
Lees ook
Nederlandse startup steekt miljoenen in netwerk laadpalen