Privacy

Klacht tegen Google in Frankrijk over privacy rond advertenties

07 april 2021 13:35 Aangepast: 07 april 2021 13:36
Privacy-activist Max Schrems Beeld © ANP

Er is een klacht ingediend in Frankrijk tegen Google vanwege vermeende schendingen van de Europese privacyregels bij advertenties.

De klacht bij de Franse toezichthouder CNIL is ingediend door privacy-activist Max Schrems. Google zou geen toestemming vragen van gebruikers voor het tonen van gepersonaliseerde advertenties op smartphones met het besturingssysteem Android.

De klacht komt van de lobbygroup Noyb van Schrems. Hij stelt dat Google de wet overtreedt door geen toestemming te vragen voor die reclametool.

Ook klachten tegen Apple

De activist nam eerder ook al Apple op de korrel vanwege een vergelijkbare zaak. Hij diende daarover klachten in bij de Duitse en Spaanse privacywaakhonden. In Frankrijk ligt Apple daarnaast onder vuur van een lobbygroep voor beginnende bedrijven en een groep investeerders. Ook zij vinden dat het bedrijf de regels van de Europese Unie rond privacy schendt met het verzamelen van gebruikersgegevens. De CNIL is bezig die klacht te onderzoeken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Privacywaakhond kan stroom klachten niet aan: 9800 klachten onverwerkt

Facebook en Privacy Shield 

Schrems voert ook al jaren een campagne tegen Facebook over regels rond privacy. De zaak die hij aanspande over de verwerking van zijn persoonsgegevens door Facebook in de VS leidde ertoe dat het Europees Hof van Justitie een streep zette door het zogenoemde Privacy Shield, de regeling voor het doorgeven van persoonsgegevens van de EU naar de VS.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Rechtszaak tegen Google over privémodus Chrome gaat door

Bright blok

Volg Bright voor meer tech en gadgets op:

Instagram en TikTok

Twitter en Facebook

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van