Amazon

Topman Amazon is 'voor verhoging belastingen voor bedrijven'

06 april 2021 23:57 Aangepast: 07 april 2021 10:11
Jeff Bezos is de rijkste persoon ter wereld Beeld © AP Photo/Patrick Semansky

Topman Jeff Bezos van Amazon staat achter een verhoging van belastingen voor bedrijven in de Verenigde Staten.

Dat meldt Bezos in een verklaring op de site van Amazon. De Amerikaanse president Joe Biden haalde vorige week Amazon nog aan als voorbeeld van grote bedrijven die belastingen ontwijken.

Bezos, 's werelds rijkste persoon, zegt voorstander te zijn van de grote investeringen die Biden wil doen in de Amerikaanse infrastructuur. Die uitgaven van ruim 2 biljoen dollar wil het Witte Huis bekostigen met een verhoging van de belastingen.

"Zowel Democraten als Republikeinen hebben in het verleden infrastructuur ondersteund. We erkennen dat voor deze investering concessies van beide zijden zijn vereist qua reikwijdte en de manier waarop het wordt betaald (we zijn voorstander van een verhoging van de vennootschapsbelasting)", schrijft Bezos.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Amazon aangeklaagd voor schenden coronaregels voor veilige werkplek

Mazen in de wet

Biden beklaagde zich vorige week in een speech over de belastingmoraal van Amazon. Volgens de president betaalt het bedrijf, dat vorig jaar een winst van ruim 21 miljard dollar boekte, dankzij allerlei mazen in de wet in de Verenigde Staten geen federale belastingen.

Om belastingontwijking tegen te gaan pleit de Amerikaanse regering ook voor een internationaal minimumtarief voor belastingen op de winst die bedrijven maken. Dat moet het voor ondernemingen minder aantrekkelijk maken hun winsten bij brievenbusfirma's in belastingparadijzen te stallen.

De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen overlegt met andere landen van de G20 aan een overeenkomst daarover, zo maakte ze maandag bekend. Haar Franse evenknie Bruno Le Maire was blij met dat initiatief en zei tegen persbureau AFP dat een internationaal akkoord over belastingen "binnen handbereik is".

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van