Extremisme en cybercrime

Chatdienst Discord verwijderde duizenden servers om illegale zaken

06 april 2021 17:20
Beeld © Getty

De populaire chatdienst Discord verwijderde in de tweede helft van 2020 in totaal 27410 servers, vanwege zaken als cybercrime, extremisme en intimidatie.

Dat meldt Discord in zijn halfjaarlijkse transparantierapport. Veel servers werden pro-actief offline gehaald, waarbij het bedrijf doelgericht op zoek gaat naar servers die de regels overtreden. Zo werden er in totaal 2212 server offline gehaald wegens extremisme, waarvan 1504 gevallen pro-actief was. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van de eerste helft van het jaar.

Hetzelfde geldt voor de ruim tweeduizend verwijderde servers met wraakporno en aanverwant materiaal: in 1259 gevallen werden die servers pro-actief verwijderd. De grootste categorie verwijderde servers draait om cybercrime: 5875 servers, ruim dubbel zo veel als in de eerste helft van het jaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Weer een Clubhouse-concurrent: Discord start met Stage

Nieuwe categorieën

Het aantal verwijderde servers met misbruikbeelden is met 5103 iets lager dan de 5240 verwijderde servers in de eerste helft van het jaar. Dat komt deels omdat Discord categorieën heeft afgesplitst, met meer aandacht voor seksueel misbruik bij kinderen en servers waarbij zorgen over zelfbeschadiging zijn.

In die groepen werden respectievelijk 669 en 369 servers verwijderd. "Klein in volume, maar ze hebben onze hoogste prioriteit en verdienen het daarom afzonderlijke bijgehouden en gerapporteerd te worden", schrijft Discord.

Mogelijke overname door Microsoft

De chatdienst is vooral geliefd onder gamers en heeft ruim 140 miljoen maandelijks actieve gebruikers. Microsoft zou Discord willen overnemen, voor naar verluidt 10 miljard dollar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Microsoft wil chatapp Discord overnemen voor 10 miljard dollar'

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van