Sociale media onder vuur

Boete voor TikTok in Rusland vanwege oproepen tot protesten

06 april 2021 15:01 Aangepast: 06 april 2021 16:13
Beeld © Getty Images

TikTok heeft in Rusland een boete gekregen omdat de app er niet in is geslaagd berichten over verboden protesten te verwijderen.

TikTok moet daarom van de rechtbank in Moskou 2,6 miljoen Russische roebel (28.000 euro) betalen. De volgens Moskou illegale content op TikTok was gericht op tieners. Zij werden in filmpjes opgeroepen deel te nemen aan protesten waarmee steun werd geuit aan de gevangengezette oppositieleider en Kremlin-criticus Aleksej Navalni.

TikTok is niet het enige platform dat vanwege dit soort berichten in Rusland onder vuur ligt. Twitter kreeg vorige week nog drie boetes van in totaal 8,9 miljoen roebel (bijna 100.000 euro) opgelegd. Er lopen ook rechtszaken tegen Google, Facebook en Telegram. Die zouden eveneens verzuimd hebben illegale content te verwijderen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

iPhone krijgt in Rusland installatiescherm voor Russische apps

Navalni

In januari beschuldigden Russische autoriteiten buitenlandse sociale media ervan zich te bemoeien met de binnenlandse aangelegenheden van Rusland, omdat ze de berichten waarin werd opgeroepen tot steunacties aan Navalni niet verwijderden. In januari en februari werd in het land meerdere malen massaal gedemonstreerd voor de vrijlating van de politicus.

Volg Bright ook op TikTok voor meer tech en gadgets.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Boetes voor Twitter in Rusland: verboden berichten niet verwijderd

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van