Facebookgebruikers kunnen nu checken of hun telefoonnummer of andere gegevens zijn gelekt. Inmiddels staan daarvoor verschillende tools online van bijvoorbeeld een ethische hacker uit België.
Afgelopen week werd bekend dat een bestand met de privégegevens van miljoenen Facebookgebruikers online is verschenen. In het bestand staan gegevens als naam, woonplaats en telefoonnummer van meer dan 533 miljoen gebruikers, onder wie ruim 5,4 miljoen Nederlanders.
Leak checker en benikerbij.nl
In de 'Facebook leak checker' kun je je voornaam en achternaam invullen om erachter te komen of jouw gegevens voorkomen in de gelekte Nederlandse database. Als er één of meerdere matches gevonden zijn, zie je van iedere match de laatste drie cijfers van het bij Facebook bekende 06-nummer.
De ontwikkelaar, Joost Schuttelaar, vermeldt dat hij 'uiteraard' geen gegevens opslaat van de Facebookgebruikers die zijn tool gebruiken.
Via benikerbij.nl kun je zoeken op telefoonnummer. Ook de makers van deze tool, Martijn Luyckx en ethisch hacker Inti De Ceukelaire uit België, beloven geen gebruikersdata op te slaan.

Het lek bestaat uit data die al in 2019 zijn buitgemaakt. In dat jaar werd een database vol telefoonnummers van gebruikers van Facebook ontdekt door de website TechCrunch.
In de gegevens, die RTL Nieuws heeft ingezien, zijn onder meer de naam, woonplaats, relatiestatus, werkgever en het mobiele telefoonnummer te vinden van talloze Nederlandse gebruikers. Bij sommige gebruikers is ook het e-mailadres te vinden. Er zijn geen wachtwoorden te zien.
Pas op voor oplichting
Komt jouw naam in de gelekte data voor? Je hoeft dan niet als een gek je wachtwoorden te veranderen, zegt techjournalist Daniël Verlaan, want er zijn geen wachtwoorden gelekt. "Je moet vooral opletten voor oplichting via Whatsapp of sms. Of voor vreemde telefoontjes, iemand die zegt te bellen namens je bank bijvoorbeeld."
Komt je naam in de data voor, maar met een ander telefoonnummer? Waarschijnlijk is het dan data van een ander persoon met dezelfde naam als jij.
Wat kun je doen tegen Whatsappfraude?
1. Als iemand om geld vraagt via Whatsapp: bel die persoon op het nummer dat je van diegene hebt - dus niet het nieuwe nummer waar je de berichtjes van krijgt.
2. Als je de persoon niet te spreken krijgt, om wat voor reden dan ook (de telefoon is kapot, de verbinding is slecht, de microfoon doet het niet et cetera) - maak dan geen geld over.
3. Om jezelf te beschermen tegen het kapen van je 06-nummer kun je op WhatsApp tweestapsverificatie inschakelen.
Lek nog niet gemeld
Bij een datalek moet een bedrijf de gebruikers daarvan op de hoogte te stellen, maar dat heeft Facebook volgens Daniël Verlaan nog niet gedaan.