Ga naar de inhoud
Ruim 5,4 miljoen Nederlanders

Privégegevens miljoenen Nederlandse Facebookgebruikers gedeeld

Archieffoto. Beeld © ANP

Een bestand met de privégegevens van miljoenen Facebookgebruikers is online verschenen. In het bestand staan gegevens als naam, woonplaats en telefoonnummer van meer dan 533 miljoen gebruikers, onder wie ruim 5,4 miljoen Nederlanders.

Het gaat om gegevens die al in 2019 zijn buitgemaakt. In dat jaar werd een database vol telefoonnummers van gebruikers van Facebook ontdekt door de website TechCrunch. 

De gegevens zouden zijn verzameld door misbruik te maken van een functie om contacten automatisch op te zoeken op Facebook. Door willekeurige nummers in te vullen in die functie, konden profielen en telefoonnummers aan elkaar gekoppeld worden. 

Telefoonnummer opvragen bij chatbot

Facebook zei destijds dat niets erop wees dat de telefoonnummers door kwaadwillenden zijn misbruikt.

Ruim
Lees terug:
Ruim 400 miljoen telefoonnummers van Facebook-gebruikers gelekt

Later doken de gegevens toch weer op. Zo werd er een chatbot gebouwd waarmee gebruikers via de berichtenapp Telegram tegen betaling de telefoonnummers van willekeurige Facebookgebruikers konden opvragen.

Nu is dus de hele database van meer dan 533 miljoen gebruikers gepubliceerd op internet. In de gegevens, die RTL Nieuws heeft ingezien, zijn onder meer de naam, woonplaats, relatiestatus, werkgever en het mobiele telefoonnummer te vinden van talloze Nederlandse gebruikers. Bij sommige gebruikers is ook het e-mailadres te vinden. Er zijn geen wachtwoorden te zien.

Kan gebruikt worden voor oplichting

"Het gevaar van dit lek is vooral dat de gegevens gebruikt kunnen worden voor oplichting, bijvoorbeeld via WhatsApp", zegt techjournalist Daniël Verlaan. "Hoe meer gegevens zo'n oplichter over je heeft, hoe overtuigender hij het bericht kan maken."

Met de gelekte gegevens kunnen oplichters proberen je vertrouwen te winnen, bijvoorbeeld door je naam of werkgever te noemen.

Verlaan: "Kijk de komende tijd goed uit voor phishing via sms."

Wat kun je doen tegen WhatsAppfraude?

1. Als iemand om geld vraagt via WhatsApp: bel die persoon op het nummer dat je van diegene hebt - dus niet het nieuwe nummer waar je de berichtjes van krijgt.

2. Als je de persoon niet te spreken krijgt, om wat voor reden dan ook (de telefoon is kapot, de verbinding is slecht, de microfoon doet het niet et cetera) - maak dan geen geld over.

3. Om jezelf te beschermen tegen het kapen van je 06-nummer kun je op WhatsApp tweestapsverificatie inschakelen

Opgelicht via WhatsApp: Joekie maakte 2360 euro over naar fraudeur

01:47
"Ik schaam me dat ik zo dom ben geweest."