Ga naar de inhoud
Beveiliging was lek

Waternet onder verscherpt toezicht: cyberveiligheid niet op orde

Waternet komt onder verscherpt toezicht van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Het waterbedrijf, dat het complete waterbeheer in Amsterdam en omstreken verzorgt, heeft volgens onderzoek van de ILT de digitale beveiliging niet op orde.

Door de tekortkomingen bij Waternet is er een verhoogd risico op een digitaal incident, bijvoorbeeld een hack, met mogelijke gevolgen voor de kwaliteit en levering van het drinkwater. Volgens de inspectie zijn er echter geen aanwijzingen dat die nu al in acuut gevaar zijn.

Dat de digitale beveiliging niet goed genoeg is, komt onder meer doordat Waternet nog geen procedure heeft voor het melden van ICT-inbreuken die grote gevolgen voor de drinkwaterlevering kunnen hebben. Daardoor kan het mogelijk langer duren voordat incidenten zijn opgelost en kunnen de gevolgen van incidenten onnodig groter worden.

'Cyberveiligheid
Lees ook
'Cyberveiligheid waterkeringen niet waterdicht'

Verouderde systemen

De inspectie voerde het onderzoek bij Waternet van 24 november 2020 tot 5 februari 2021 uit, nadat Follow the Money in september 2020 ontdekte dat de cybersecurity van Waternet "zo lek is als een mandje". Uit gesprekken met verschillende interne bronnen en documenten bleek dat computers en systemen verouderd waren en dat de toegang tot het netwerk slecht beveiligd was.

Het verscherpte toezicht duurt totdat de digitale beveiliging van het drinkwaterbedrijf voldoende verbeterd is.

Verantwoordelijk wethouder Egbert de Vries zegt in een reactie dat de gemeente Amsterdam en Waternet er samen alles aan doen om zo snel mogelijk de digitale beveiliging te verbeteren. "Het is belangrijk dat er nu geen acute risico's zijn geconstateerd voor de kwaliteit en de levering van het drinkwater."

'Digitale
Lees ook
'Digitale beveiliging Waternet is lek'
Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl