Sociale media

Boetes voor Twitter in Rusland: verboden berichten niet verwijderd

02 april 2021 17:50 Aangepast: 02 april 2021 17:58
Beeld © getty

Een rechtbank in Rusland heeft Twitter drie boetes opgelegd van in totaal omgerekend 100.000 euro omdat het Amerikaanse bedrijf berichten die volgens Moskou verboden zijn niet van zijn platform heeft verwijderd.

Het gaat onder meer om berichten waarin tieners worden opgeroepen mee te doen aan verboden protesten, meldt Reuters.

De Russische autoriteiten vertraagden vorige maand de internetsnelheid bij het gebruik van Twitter en dreigden de berichtendienst in de ban te doen. Internetwaakhond Roskomnadzor stelde dat Twitter had nagelaten illegale content te verwijderen. Er zouden verhalen over bijvoorbeeld kinderporno en drugsmisbruik circuleren.

Navalni

Twitter heeft nog niet gereageerd. Het bedrijf zei eerder bezorgd te zijn over de impact van de Russische maatregelen op de vrijheid van meningsuiting en ontkende toe te staan dat het platform wordt gebruikt om gedrag dat in Rusland illegaal is te bevorderen. Naar schatting 3 procent van de Russen gebruikt Twitter. Onder hen Kremlincriticus Aleksej Navalni en zijn bondgenoten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Twitter laat gebruikers meedenken over regels voor wereldleiders

Russische apps verplicht

Rusland beboet wel vaker buitenlandse internetbedrijven omdat ze de wet niet zouden respecteren, maar de boetes zijn laag als je ze afzet tegen hun winsten.

Sinds deze week moeten smartphones, tablets and computers in Rusland verplicht zijn uitgerust met Russische software en apps. Tegenstanders zien dat als een verdere ondergraving van de internetvrijheid.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

iPhone krijgt in Rusland installatiescherm voor Russische apps

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van