Ga naar de inhoud
Elektrische auto's

Nederlandse startup steekt miljoenen in netwerk laadpalen

De Nederlandse startup voor laadpalen Yeet! investeert dit jaar 60 miljoen euro in slimme laadnetwerken voor elektrische auto's.

Eind dit jaar wil Yeet! 500 locaties hebben vastgelegd en 50 daarvan in bedrijf hebben. Het bedrijf begint in Nederland, België en Luxemburg. Later dit jaar moeten Duitsland en Frankrijk volgen. De miljoenen zijn bij elkaar gebracht door de huidige directie en enkele private Nederlandse investeerders.

De eerste locaties staan nu gepland voor Antwerpen en Luik, in België. Volgens Yeet! is er in België nog weinig laadinfrastructuur, maar groeit de behoefte. In Gent werkt Yeet! aan een slim laadnetwerk aan de rand van de stad.

Laadpalen

Yeet!, dat werd opgericht in 2019 en 60 werknemers in dienst heeft, richt zich op de behoefte aan laadpalen in een bepaald gebied, maar neemt ook het aantal elektrische auto's en het gedrag van de automobilisten mee. Op basis van deze informatie plaatst Yeet! laadpalen. Zo kan volgens het bedrijf de capaciteit van laadpalen slimmer op maat meegroeien met de vraag naar elektrische auto's, zonder dat er overal per auto een laadpaal neergezet wordt.

Overheid
Lees ook
Overheid wil meer laadpalen in parkeergarages: 10 procent in 2030

Snel opladen

Yeet! heeft zogenoemde superladers voor het snel opladen van auto's, maar ook laders voor auto's die langere tijd ergens geparkeerd worden. Zo kunnen parkeerterreinen tot wel 2000 plekken omgetoverd worden tot grote laadnetwerken, zegt het bedrijf. Voor het plaatsen van de laadpalen werkt Yeet! samen met vastgoedeigenaren.

Een
Lees ook
Een laadpaal aan huis: waar moet je op letten?