Privacy

Android-apps kunnen vanaf mei andere apps op toestel niet meer zien

01 april 2021 18:18
Beeld © ANP

Google beperkt vanaf mei de mogelijkheid voor Android-apps om te bekijken welke andere apps op telefoons en tablets geïnstalleerd zijn.

De stap is een onderdeel van een aantal nieuwe voorwaarden voor apps op Android 11 en hoger, meldt 9to5Google. Die voorwaarden moeten de beschikbaarheid beperken van zogenoemde permissies met een hoog risico op gevoeligheid.

Tot nu toe kunnen Android-apps een lijst opvragen van alle apps die op het toestel staan geïnstalleerd. Die informatie kan op allerlei manieren misbruikt worden, waardoor Google eerder al aangaf die mogelijkheid aan banden te leggen. Vanwege de coronacrisis duurde het inbouwen van die beperking langer dan gepland.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Android Auto nu officieel beschikbaar in Nederland

Uitzondering voor banken-apps

Apps van banken en digitale portemonnees krijgen een tijdelijke ontheffing voor de nieuwe maatregel. Zo kunnen de apps voor de veiligheid van de gebruiker controleren of er bijvoorbeeld geen malafide apps op de telefoon geïnstalleerd zijn.

Het bekijken van andere apps is niet toegestaan voor apps waarbij dat niet tot de kernfunctionaliteit behoort, apps die verzamelde data te koop aanbieden en als de app ook werkt zonder informatie over alle andere geïnstalleerde apps.

iOS

Op het concurrerende iOS van Apple is het voor apps niet mogelijk om een lijst op te vragen van alle andere apps die zijn geïnstalleerd. Als apps toch toegang tot informatie uit een andere app willen, moet de gebruiker daar altijd eerst toestemming voor geven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Clubhouse voor Android laat nog maanden op zich wachten

Bright blok

Volg Bright ook op:

Instagram en TikTok

Twitter en Facebook

Discord en Spotify

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van