Chiptekort

iPhone-fabrikant Foxconn: 'Problemen door chiptekort duren tot medio 2022'

31 maart 2021 11:59 Aangepast: 31 maart 2021 12:06
Beeld © Getty

De grote Taiwanese techfabrikant Foxconn waarschuwt dat vertragingen in de productie van nieuwe onderdelen en apparaten door chiptekorten tot zeker de zomer van 2022 zullen duren.

Foxconn is de fabrikant van onder meer de iPhone en iPad, de Nintendo Switch, de Amazon Kindle en nog veel meer apparaten. Het bedrijf stelt het aantal leveringen met 10 procent naar beneden bij. Dat zei Foxconn-voorzitter Young Liu in een gesprek met investeerders, meldt Nikkei.

"De aanvoer was in de eerste twee maanden van dit kwartaal nog oké, omdat onze klanten allemaal erg groot zijn, maar we zagen deze maand veranderingen", zegt Liu. De voorzitter verwacht dat de lagere productie door een tekort aan onderdelen tot minstens het tweede kwartaal van 2022 zal duren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meer autofabrikanten staken productie door chiptekort

Tekort raakt veel bedrijven

Een verlaging van de leveringen van 10 procent valt nog mee, vergeleken met de stappen waar het chiptekort andere fabrikanten al toe heeft gedwongen. Steeds meer automakers moeten de productie volledig stilleggen omdat de benodigde chips simpelweg op zijn.

Het wereldwijde tekort aan chips raakt fabrikanten van allerlei soorten apparaten. Zo is er vier maanden na de introductie van de PlayStation 5 en Xbox Series X/S nog steeds een groot tekort aan de nieuwe spelcomputers. Aan videokaarten is zo'n tekort dat de prijzen voor doorverkoop zijn verdubbeld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Samsung: nieuwe Note-smartphone pas in 2022 door chiptekort

Vraag naar chips groter dan verwacht

Oorzaak van het tekort is onder meer de coronapandemie, waardoor de productie in veel fabrieken vorig jaar tijdelijk is gestaakt of vertraagd. Die tekorten moeten nog worden ingelopen, terwijl de vraag naar chips bovendien hoger is dan ingeschat. Verwacht werd dat de economische klap van corona de consument voorzichtiger zou maken, maar de vraag naar nieuwe computers, auto's en meer is juist gegroeid.

Daar komen nog bijverschijnselen als een droogte in Taiwan bovenop. In het land worden door de grote producent TSMC veel chips gemaakt. De VS heeft Taiwan inmiddels gevraagd om hulp bij het oplossen van het chiptekort.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Tekort PlayStation 5 duurt nog tot het najaar'

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van