Computer onbeheerd

Onbegrijpelijke tweet Amerikaanse legertop gaat viral: nucleaire code?

31 maart 2021 00:58 Aangepast: 31 maart 2021 10:50
De tweet zou volgens de overheidsdienst geschreven zijn door een kind. Beeld © ANP

Is het een nucleaire code? Een geheime boodschap? Een bericht aan complotdenkers? Een tweet die afgelopen weekend verscheen op het twitteraccount van een militair hoofdkwartier in de VS ging al gauw viral. Het bericht ";l;;gmlxzssaw" blijkt de grootste nachtmerrie voor iedereen die sociale media beheert.

De dertien tekens zorgden de afgelopen dagen voor flinke speculatie. US Strategic Command, een hoofdkwartier van het Amerikaanse leger, dat de kernwapens van de Verenigde Staten beheert, plaatste de onbegrijpelijke tweet.

'Excuses voor verwarring'

Een half uur nadat de tweet werd geplaatst, kwam het hoofdkwartier met een reactie. "Excuses voor eventuele verwarring, negeer dit bericht." Die tweet zwengelde de discussie op het internet alleen maar verder aan, schrijft The Guardian

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlander hackt Twitteraccount Trump: 'Zijn wachtwoord was maga2020!'

US Strategic Command verwijderde beide tweets niet veel later. "Het gaat hier om een broekzakbericht van het nucleaire hoofdkwartier, niets aan de hand", schreef de gepensioneerde luitenant-generaal Mark Hertling in een tweet.

Komische reacties

Het humoristische account Giant Military Cats reageerde snel op de situatie en schreef dat het 'in grote problemen zit', suggererend dat de kat over het toetsenbord zou zijn gelopen.

Na een verzoek op basis van de Wet openbaarheid van bestuur kwam het werkelijke verhaal naar buiten. Het blijkt niet te gaan om een nucleaire code of een twitterende kat, maar om de nachtmerrie van iedereen die sociale media beheert.

Met toetsenbord spelen

"De manager van het twitteraccount liet de computer even onbeheerd achter, waarna zijn zeer jonge kind met het toetsenbord begon te spelen", schrijft het hoofdkwartier in een reactie. "Zo werd de tweet, helaas, onbewust geplaatst. Er is absoluut niets schandelijks gebeurd. Ons account is niet gehackt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Biden krijgt de macht over Amerika's kernwapens (maar niet van Trump)

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore