Ga naar de inhoud
Ruimtevaart

Testvlucht SpaceX eindigt weer in ontploffing

Een prototype van een raket van het ruimtevaartbedrijf SpaceX van Elon Musk is vanmiddag ontploft tijdens een testvlucht. Dat gebeurde voor de landing.

Het Starship SN11-prototype werd gelanceerd vanaf de ruimtebasis van SpaceX in Texas en ging naar 10 kilometer hoogte. Daarna moest hij dalen en voorzichtig weer op de grond landen. Bijna zes minuten na lancering, toen het vaartuig nog 1 kilometer boven de grond was, ging het mis.

Op livebeelden is een vlam te zien, gevolg door een knal, waarna het beeld bevriest. De draagraketten van SpaceX gebruiken zulke vlammen als rem, een 'landing burn', om gecontroleerd en zachtjes te landen. Als dat lukt, kunnen ze bij een volgende vlucht weer gebruikt worden.  

Elon Musk laat in een eerste reactie weten dat een van de raketmotoren niet genoeg druk had. "Iets belangrijks gebeurde kort na het begin van de 'landing burn'. We moeten achterhalen wat het was als we de brokstukken kunnen onderzoeken."

Naar de maan en Mars

SpaceX is het ruimtevaartbedrijf van zakenman Elon Musk, ook de baas van autofabrikant Tesla. SpaceX brengt al mensen en vracht naar het internationale ruimtestation ISS. Het bedrijf wil in de komende jaren ook richting de maan en Mars vliegen. Dat moet met de Starship gebeuren.

De vlucht van dinsdag was de elfde testvlucht van een Starship, en de laatste vier daarvan eindigden met een grote vuurbal bij de landing, waaronder een testvlucht eerder deze maand.

Nieuwe prototypes 

Musk meldt op Twitter dat over 'enkele dagen' een nieuwe versie van Starship, de SN15, zal worden getest. "Deze heeft honderden verbeteringen in het ontwerp. Hopelijk lost één van die verbeteringen het probleem van vandaag op." Een volgend prototype, de SN20, bevat volgens Musk meer technische verbeteringen. "De kans op succes is hoog."

Opnieuw
Lees ook
Opnieuw ontploft een SpaceX-raket: 'Nog even aan landing werken'
Bright blok

Volg Bright voor meer tech:

Luister onze podcast

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van