Oeigoeren

Winkels H&M in China uit kaartapps verdwenen

26 maart 2021 20:33
Nog altijd zijn sommige winkels van H&M gesloten, of hebben beperkte openingstijden. Beeld © Getty

Kledingketen H&M is in China uit alle grote kaartapps verdwenen, waaronder Apple Maps.

The Wall Street Journal ontdekte vrijdag dat onlinediensten als Apple Maps en Baidu in China geen winkels van H&M meer laten zien op de kaart. Google Maps, dat geblokkeerd is in China en via een VPN moet worden gebruikt, toont ze nog wel.

H&M is in China in opspraak geraakt vanwege een statement die het bedrijf maakte over de Oeigoerse gemeenschap. Het bedrijf schreef dat het zich "zorgen maakte" over berichten dat Oeigoeren mogelijk gedwongen te werk werden gesteld in de Chinese provincie Xinjiang.

Eerder deze week werden producten van H&M al verwijderd uit de webwinkel Alibaba. Het statement van H&M is vrijdag van de site verdwenen. 

Miniatuurvoorbeeld
Hackers

Chinese hackers vielen Oeigoeren buiten China via Facebook aan

Oproep tot boycot

Andere westerse bedrijven die zorgen uitten over de berichtgeving rond de Oeigoeren zijn ondere andere Nike, Adidas en Calvin Klein. In China werd de afgelopen dagen opgeroepen tot een boycot van deze bedrijven.

Het is niet precies duidelijk hoe en waarom H&M opeens van de kaarten verdwenen is. De Chinese overheid oefent veel macht uit over technologiebedrijven in het land, en vraagt bedrijven als Apple regelmatig om content te censureren. De zogenoemde 'Great Firewall of China' houdt techgiganten als Twitter en Google helemaal buiten de deur.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van