Felle kritiek

Topmannen techreuzen onder vuur: 'Jullie verkiezen winst boven gezondheid'

26 maart 2021 12:09 Aangepast: 26 maart 2021 12:07
Topmannen Dorsey, Zuckerberg en Pichai tijdens het verhoor.

Het Amerikaanse Congres onderwierp de topmannen van Facebook, Twitter en Google donderdag aan een kritisch verhoor over de rol van de bedrijven in het tegengaan van nepnieuws en desinformatie. De antwoorden van de ceo's bleven ontwijkend.

Mark Zuckerberg van Facebook, Jack Dorsey van Twitter en Sundar Pichai van Google werden via een videoverbinding ondervraagd door het Amerikaanse Congres. De toon werd gezet door Democraat Mike Doyle, die de bedrijven nalatigheid verwijt.

Medewerkers van Doyle konden makkelijk anti-vaccinatieberichten en video's vinden op Facebooks Instagram, Twitter en Googles YouTube. "Jullie kunnen dit offline halen. Jullie kunnen dit repareren. Maar jullie kiezen ervoor om dat niet te doen", aldus Doyle. "Jullie hebben de middelen, maar keer op keer verkiezen jullie winst boven de gezondheid en veiligheid van gebruikers."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zuckerberg wil strengere mediawet voor online platformen in VS

Veel ja-nee-vragen

De bijna vijf uur lange hoorzitting werd gekenmerkt door een serie ja-nee-vragen aan de topmannen. Daarbij ging het vooral over de rol van de sociale media bij de bestorming van het Capitool, begin januari van dit jaar. De meest besproken maatregel die na die bestorming genomen werd, is de verbanning van toenmalig president Donald Trump van Twitter en Facebook.

Een belangrijke ja-nee-vraag was: "Heeft uw bedrijf enige verantwoordelijkheid in het verspreiden van desinformatie die leidde tot de bestorming van het Capitool?". Zuckerberg en Pichai antwoordden met 'nee', Twitters Dorsey zei 'ja'. Wel vindt de Twitter-topman dat die verantwoordelijkheid moet worden gezien binnen het 'bredere ecosysteem'.

'Trump en politieke media'

Facebooks Zuckerberg verzet zich tegen verantwoordelijkheid voor de rellen, en legt die verantwoordelijkheid bij Trump. "Er is een politiek en mediaklimaat die Amerikanen uiteendrijft", aldus Zuckerberg. De topman herhaalde zijn visie van Facebook als weerspiegeling van de maatschappij. Pichai van Google antwoordde ontwijkend, en wees op een algemene verantwoordelijkheid die het bedrijf heeft.

Een onderwerp tijdens de hoorzittingen is ook het aanpassen van Section 230, een wet die vastlegt dat sociale mediabedrijven niet kunnen worden aangeklaagd voor wat hun gebruikers plaatsen. Zuckerberg zei eerder deze week al dat die wet moet worden aangepast. Alleen techbedrijven die kunnen bewijzen dat ze hun best doen om illegale content te weren, mogen beschermd worden onder de wet, vindt Zuckerberg. Een "onafhankelijke partij" moet richtlijnen opstellen waar bedrijven zich aan kunnen toetsen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Vertraging aanpak Big Tech dreigt door gekibbel in Europees Parlement'

Irritatie door Twitter-poll Dorsey

Twitter-topman Dorsey haalde zich irritatie van Congresleden op de hals door tijdens het verhoor te Twitteren. Tijdens de reeks ja-nee-vragen twitterde Dorsey een vraagteken, vergezeld door een poll met de opties 'ja' en 'nee'.

Democrat Kathleen Rice vroeg Dorsey welk antwoord de meeste stemmen kreeg. "Ja", antwoordde Dorsey. "Uw multitask-vaardigheden zijn indrukwekkend", reageerde Rice. Dorsey bevestigde verder op Twitter dat hij tijdens de hoorzitting blote voeten had.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van