NFT

Cryptokunstwerk van robot Sophia verkocht voor bijna 600.000 euro

25 maart 2021 16:27 Aangepast: 26 maart 2021 20:07
Robot Sophia, de eerste robot met staatsburgerschap. Beeld © AFP

De beroemde 'menselijke' robot Sophia heeft een zelfportret gemaakt, dat vervolgens als NFT-kunst is verkocht voor 688.888 dollar (583 duizend euro).

Het werk getiteld 'Sophia Instantiation' is een interpretatie van robot Sophia, die zichzelf via een spiegel zag, meldt CNN. De cryptokunst, een zogeheten NFT, is gemaakt in samenwerking met Andrea Bonaceto, kunstenaar en partner bij blockchain-investeringsmaatschappij Eterna Capital.

Robot Sophia heeft elementen van het werk van Bonaceto gebruikt, in combinatie met beelden uit de kunstgeschiedenis en eigen tekeningen en schilderingen. Dat proces noemt Sophia-maker David Hanson 'iteratieve lussen der creatie'. Het werk is een 12-seconden durende MP4-video waarin het werk van Bonaceto verandert in het portret van Sophia.

Cryptokunst brengt miljoenen op

Bij cryptokunst wordt gebruik gemaakt van de technologie blockchain. Digitale kunst is in essentie eindeloos te kopieëren, maar aan de hand van een zogenoemde non-fungible token (NFT) krijgt het originele digitale werk als het ware een virtuele handtekening. Zo kan dat origineel verhandeld worden, een praktijk die de laatste weken met enorme bedragen in opkomst is.

Zo bracht de eerste tweet van Twitter-oprichter Jack Dorsey deze week 2,9 miljoen dollar op, en werd een NFT-kunstwerk van de Nederlandse DJ Don Diablo verkocht voor 170.000 euro. Een NFT-kunstwerk van Beeple leverde onlangs 69 miljoen dollar op.

Miniatuurvoorbeeld
Luister ook:

NFT-cryptokunst: miljoenen voor een plaatje?

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van