Ga naar de inhoud
Beelden terug te zien

Zorgen om spiegelcamera in Tesla's: 'Beelden kunnen worden opgenomen'

Consumer Reports, de Amerikaanse variant van de Consumentenbond, waarschuwt voor de camera's in nieuwe auto's van Tesla die de bestuurder kunnen filmen.

Het gaat om camera's boven de achteruitkijkspiegel van de Tesla Model 3 en de Tesla Model Y. Die camera is standaard uitgeschakeld. De camera kan worden ingeschakeld door gebruikers die de experimentele zelfrijdende functies van Tesla willen gebruiken. Als de bestuurder niet op de weg let, wordt hij door het systeem teruggefloten.

De beelden van de camera kunnen echter door Tesla worden opgenomen en bekeken, stelt Consumer Reports. Tesla gebruikt de beelden van voor zijn eigen gewin, denkt de publicatie.

"We hebben al eerder gezien dat Tesla na ongelukken de bestuurder de schuld geeft voor het niet opletten. Nu kan Tesla met videobeelden bewijzen dat een bestuurder afgeleid was, in plaats van de reden aan te pakken waarom die bestuurder überhaupt niet oplette", aldus Consumer Reports.

Musk
Lees ook:
Musk houdt woord: Tesla te koop met bitcoins

'Toekomstige toepassingen'

Ook wordt gewaarschuwd voor toekomstig, onvoorzien gebruik van de camerabeelden. "Er zullen juridische beperkingen zijn voor wie de beelden hoe en wanneer mag inzien, maar er is altijd een mogelijkheid dat ze bij ongelukken worden ingezien door verzekeraars, de politie en andere partijen die daar baat hij hebben", zegt John Davisson van het Electronic Privacy Information Center.

Consumer Reports wijst op de gesloten aanpak die andere automakers voor dergelijke systemen gebruiken. Bedrijven als BMW, Ford en GM houden ook de aandacht van de bestuurder in de gaten bij gebruik van semi-zelfrijdende functies. Daarbij worden echter geen beelden gemaakt, laat staan dat die de auto verlaten.

Autonome taxi's

Tesla wilde tegenover Consumer Reports niet op de waarschuwing reageren. Eerder waren er ook al zorgen over de camera in nieuwe Tesla's. Topman Elon Musk zei toen dat de camera is gericht op toekomstig gebruik van Tesla's als autonome taxi. Zo zouden eigenaren kunnen terugkijken wat andere chauffeurs met hun auto hebben gedaan.

Bekijk ook:

10:40
Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl